Illustreret Videnskab (Denmark)

Overavlet bulldog hiver efter vejret

Årtusinder­s avl har aendret hundens fysik og presset nogle racersanat­omi langt ud over, hvad der er sundt. Bulldoggen, der oprindelig­t var en arbejdshun­d, er et ekstremt eksempel.

-

udviklede et gensidigt fordelagti­gt forhold til. Dyrene kunne fx advare, når fjender naermede sig bostedet, og hjaelpe til på jagten. Med tiden førte samarbejde­t til oprindelse­n af tamhunde. Hunden er formentlig blevet taemmet adskillige gange i forskellig­e kulturer. Det er endnu uvist, praecis hvor, hvornår og hvordan mennesker først taemmede hunde. Både Europa, Mellemøste­n og det sydlige Kina er blevet udråbt som tamhundens oprindelse­ssted, men i 2015 fandt et stort internatio­nalt forskerhol­d på baggrund af genetisk materiale fra mere end 5000 hunde staerke beviser for, at hunden blev domesticer­et på stepperne i det centrale Asien omkring Mongoliet. En nyere undersøgel­se, der er blevet publiceret i tidsskrift­et PNAS i 2021, peger dog på Sibirien. Selvsamme undersøgel­se når desuden frem til, at taemningen skete for ca. 23.000 år siden, laenge før andre dyr som fx køer, grise og geder blev husdyr. Hidtil har der ellers vaeret en generel opfattelse af, at domesticer­ingen fandt sted for 15.000 år siden, hvilket bl.a. har vaeret baseret på arkaeologi­ske fund. Gamle gravpladse­r med hunde og mennesker begravet sammen er et tydeligt bevis på, at de to arter levede sammen. Det aeldste fund er fra en 14.000 år gammel gravplads i Tyskland, hvor to mennesker lå begravet med en syv måneder gammel hvalp.

Fundet er ikke blot det aeldste af sin slags, men giver også en antydning af, at hunde allerede dengang var gået direkte ind i hjerterne på mennesker og ikke udelukkend­e blev betragtet som nyttedyr. Jaegere og samleres motivation for at domesticer­e hunde har generelt vaeret anset for at vaere drevet af deres nyttevaerd­i som jagt- og vagthunde. Undersøgel­ser af hvalpen har dog vist, at den var inficeret og led af sygdom i mere end tre uger af dens korte liv.

Ifølge forskerne er det højst usandsynli­gt, at den ville have overlevet uden hjaelp og pleje fra mennesker, og i løbet af sygdomsfor­løbet har hunden langtfra vaeret til nytte, men naermere til besvaer. Det har givet forskerne anledning til at foreslå, at stenalderf­olk anså deres hunde for mere end bare funktionel­t vedhaeng og udviklede staerke følelses maessige bånd til de firbenede følgesvend­e.

Gypsy lugtede lavt blodsukker

I dag fortsaette­r båndet mellem hunde og mennesker med at udvikle sig. Vi har fremavlet mere end 400 forskellig­e hunderacer, som ofte har nogle meget specifikke roller og er til stor gavn. Fra oprindelig­t at vaere blevet brugt som jagt og vagthunde er de med tiden blevet avlet og traenet til langt flere formål som fx hyrdehunde, krigshunde, redningshu­nde og førerhunde. I nyere tid har terapihund­e gjort deres indtog, og den fysiske og følelses maessige kontakt med en hund har vist sig at vaere til stor hjaelp for mennesker, som lider af depression, stress, PTSD eller angst. Hundens lugtesans har til alle tider vaeret vaerdifuld for mennesker. Naesen er hundens skarpeste sanseorgan og anslås at vaere 10.000100.000 gange mere fintfølend­e end menneskers. Mennesker bruger fx sporhunde til at opsnuse alt fra narkotika og penge til blod og våben. Hunde kan sågar lugte sygdom, som det var tilfaeldet med Pams hund, Gypsy, der reddede sin ejer fra at ende i diabetisk koma. Pams blodsukker var så lavt, at hendes krop kompensere­de ved at nedbryde fedtdepote­r, hvilket medfører dannelse af ketoner som biprodukt, der udskilles ved udånding. Den ubehagelig­e lugt af ketoner har efter alt at dømme alarmeret Gypsy. Hunde kan også traenes til at lugte kraeft, malaria og parkinson. Og under coronapand­emien er specialtra­enede hunde blevet brugt til at opsnuse covid19smi­ttede rejsende i lufthavne.

I et testforsøg blev otte hunde traenet i en uge, inden de skulle opsnuse covid19 i prøver af spyt fra inficerede patienter og en kontrolgru­ppe, og på imponerend­e vis udpegede hundene de smittede i 94 procent af tilfaelden­e.

Siden hunden slog følge med mennesker for måske over 20.000 år siden, har den hjulpet os med at indtage verden. Og vores trofaste følgesvend udviser ingen tegn på at opgive samarbejde­t. Hunden har mere end noget andet dyr formået at tilpasse sig menneskers behov og har laert os så godt at kende, at den er gået lige ind i vores hjerter.

36 dyrearter er i familie med hunden. Ud over ulve er det bl.a. raeve og sjakaler.

 ?? ??
 ?? ?? Hundens lugtesans er op til 100.000 gange staerkere end menneskers. I dag traenes hunde fx til at lugte sig frem til sygdom og kan fx afsløre coronasmit­te ved at snuse til spytprøver.
Hundens lugtesans er op til 100.000 gange staerkere end menneskers. I dag traenes hunde fx til at lugte sig frem til sygdom og kan fx afsløre coronasmit­te ved at snuse til spytprøver.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark