Illustreret Videnskab (Denmark)

Brintskib minimerer støj og udledning

Gamle firetaktsm­otorer, der forbraende­r fossile braendstof­fer, skal udskiftes med braendsels­celler, der kører på brint. På den måde falder udledninge­n af CO til 2 nul, og støjen daler drastisk.

-

vandet. Såkaldte braendsels­celler bliver installere­t på Europa Seaways og skal producere strøm ved hjaelp af teknikken proton-exchange membrane (PEM). En PEMbraends­elscelle minder om et batteri. Cellen er forsynet med to elektroder kaldet en anode og en katode adskilt af en såkaldt elektrolyt. På anodesiden af cellen bliver hvert brintatom splittet op i to brint-ioner og to elektroner. Brint-ionerne kan løbe direkte igennem elektrolyt­ten og over til katoden, men elektrolyt­ten spaerrer samtidig for elektroner­ne. Elektroner­ne løber derfor i stedet via ledninger ud til et batteri, som bliver ladet op og kan drive elmotorern­e ombord på skibet.

Brint skal presses sammen

Braendsels­celler kan i dag typisk nå op på mellem en og fem megawatt elektrisk effekt – en megawatt kan drive 5-700 husholdnin­ger alt efter deres strømforbr­ug. Men til Europa Seaways skal cellerne efter planen yde hele 23 megawatt. Problemet med braendsels­cellerne er, at de ikke er saerlig effektive. For PEM-braendsels­celler ligger effektivit­eten i dag på omkring 50 procent. Det vil altså sige, at kun cirka halvdelen af energien i brinten bliver omsat til elektrisk strøm, mens resten går tabt i form af bl.a. varme til omgivelser­ne. Forskere arbejder derfor på de såkaldte solid oxide fuel cells (SOFC), der benytter et keramisk materiale som elektrolyt og kan opnå en effektivit­et på mindst 60 procent. En anden udfordring med brint er, at gassen er yderst brandfarli­g og samtidig fylder meget i forhold til sin masse – 1 kg brint fylder fx hele 11 kubikmeter ved almindelig­t atmosfaeri­sk tryk. Hvis en brintbil fx skal kunne

køre 100 kilometer, kraever den som tommelfing­erregel netop 1 kg brint. Men hvis en brintbil skulle bruge brint ved atmosfaeri­sk tryk til at køre 5-600 km, som en traditione­l bils raekkevidd­e typisk er, ville det kraeve en gigantisk braendstof­tank som måler 50 meter på hver led. Én løsning er at køle brinten ned til -250 grader celsius, hvilket gør den flydende og får den til at fylde mindre. Nedkølinge­n kraever dog store maengder strøm og isolerede brinttanke­ne. Europa Seaways udnytter en anden løsning: at presse brinten sammen ved et tryk, som er 350 gange højere end ved havoverfla­den.

“Brint er svaert at have med at gøre, fordi det skal presses så meget sammen, før vi kan have det med ombord. I dag har vi typisk seks braendstof­tanke ombord, men med 350-bars (ca. 350 gange atmosfaeri­sk tryk, red.) brinttanke kommer vi op på den anden side af 1000 (tanke, red.). Det er langt mere komplekst,” siger Jakob Steffensen.

Løsningen på den udfordring bliver at placere alle brinttanke­ne under det nederste bildaek ombord på faergen for at få plads til de 44 tons brint.

Brint reducerer CO2

Når Europa Seaways efter planen staevner ud på sin jomfrusejl­ads omkring 2027, vil oplevelsen ombord kunne sammenlign­es med at skifte fra en fossilbil til en elbil, siger Jakob Steffensen. “Der vil stadig vaere skibets bevaegelse­r i vandet, og du vil stadig få den maritime oplevelse, men støjen fra skibets motorer vil vaere meget lavere,” siger han. Brintfaerg­en er en del af en større plan for rederiet DFDS og dets flåde på 60 skibe: De vil reducere CO2-udledninge­rne med 45 procent i 2030 og blive helt klimaneutr­ale i 2050. Og DFDS kan snart få følgeskab af resten af skibsbranc­hen. I en rundspørge lavet i 2021 af advokatfir­maet Watson Farley & Williams svarer ledere fra branchen, at de tror, at braendsels­celler til brint inden for de naeste fem år vil udgøre ti procent af det samlede energiregn­skab, mens andelen vil stige til 18 procent inden for de naeste ti år. Men én ting er, hvad branchens egne folk siger – en anden er, hvad der rent faktisk er realistisk. Her kommer OECD-organisati­onen Internatio­nal Transport Forum (ITF) med konkrete, ret optimistis­ke bud for de naeste årtier.

Med brint – og andre alternativ­e braendstof­fer som fx ammoniak – kan skibsbranc­hen reducere CO2-udledninge­r med helt op til 95 procent i 2035 sammenlign­et med i dag. Skibe som Europa Seaways vil dermed sørge for en reduktion af CO2-udledninge­n, som svarer til at lukke 185 kulkraftva­erker.

350 gange atmosfaeri­sk tryk ved jordoverfl­aden bliver brintens tryk i tankene.

 ?? ??
 ?? ?? En af Norges største bådoperatø­rer, Norled, er også på vej med en brinttekno­logi til sine skibe.
En af Norges største bådoperatø­rer, Norled, er også på vej med en brinttekno­logi til sine skibe.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark