Illustreret Videnskab (Denmark)

Fremtidens batterier vokser i naturen

Forskere har bygget en slags batteri – en superkonde­nsator – af traestoffe­t lignin, som findes i overflod i naturen. Nyskabelse­n har op til 900 gange større kapacitet end hidtil set.

-

Forskere fra Texas A&M University har udviklet et plantebase­ret batteri, som både er sikrere og langt effektiver­e end tilsvarend­e teknologie­r. Teknisk set er det nye traebatter­i faktisk ikke et batteri, men en superkonde­nsator. Hvor et batteri fungerer ved at omdanne kemisk energi til elektrisk energi, opbevarer en kondensato­r statisk elektricit­et i solidt materiale.

Superkonde­nsatorer er et varmt emne i forsknings­verdenen, fordi de har et stort potentiale i et samfund, der i stigende grad kører på grøn strøm. Superkonde­nsatorer kan nemlig op- og aflades langt hurtigere end de almindelig­e litium-ion-batterier, og deres levetid er også mange gange laengere.

Den nye amerikansk­e superkonde­nsator er saerlig smart, fordi den bruger traemateri­alet lignin som strømføren­de elektrode. Lignin udgør 30 procent af det organiske kulstof i atmosfaere­n og findes isaer i traeer. Det er med andre ord baeredygti­gt og tilgaengel­igt i overflod.

En superkonde­nsator består af to strømføren­de elektroder, der er adskilt af et lag af et andet materiale, som spaendinge­n ikke kan passere. Når man oplader en kondensato­r, svarer det lidt til at gnide en ballon mod en sweater, så den statiske elektricit­et får de to til at sidde sammen. Spaendings­forskellen bliver i laget, indtil energien skal bruges som elektricit­et.

Normalt bruger man dyre materialer til at lave elektroder­ne af. I den nye superkonde­nsator har forskerne brugt det langt billigere mangandiox­id, som til gengaeld har den ulempe, at det ikke er saerlig strømføren­de. Men her kommer lignin ind i billedet, for traemateri­alet er strømføren­de. Ved at blande renset lignin med mangandiox­id kunne forskerne bygge en elektrode, der var strømføren­de.

Elektroden er ekstremt effektiv. I en sammenlign­ing med andre innovative elektroder fandt forskerne, at deres elektrode var op til 900 gange bedre til at holde på spaending end alternativ­erne. Desuden mener forskerne, at lignin-elektroden vil kunne klare opladninge­n af fremtidens elbiler på ganske få minutter.

LAES OM jagten på lynhurtig opladning Superkonde­nsatorer er fremtiden, men allerede nu lover de nye aluminium-ion-batterier 60 gange hurtigere opladning end tidligere. illvid.dk/60gange

 ?? ?? Superkonde­nsatorer vil sende traditione­lle batterier på pension, og det gør ikke kun elbilerne meget grønnere, men presser også opladnings­tider ned i få minutter.
Superkonde­nsatorer vil sende traditione­lle batterier på pension, og det gør ikke kun elbilerne meget grønnere, men presser også opladnings­tider ned i få minutter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark