Illustreret Videnskab (Denmark)

Masseløse batterier kan revolution­ere elbilen

Svenske forskere har taenkt helt ud af batteribok­sen og vil med et nyt masseløst batteri skaere en stor del af vaegten på elbiler bort ved simpelthen at forvandle bilens karrosseri til et batteri.

-

I 2020 kom der for alvor skub i salget af elbiler. Det er godt nyt for klimaet, men teknologie­n er langtfra perfekt endnu. De klimavenli­ge køretøjer er stadig begraenset af fx raekkevidd­e og pris. Men heldigvis buldrer teknologie­n derudad i sjette gear. Nu har svenske forskere fra Chalmers tekniska högskola bygget et batteri med et stort potentiale for elbilernes udvikling.

Forskerne har fremstille­t et såkaldt masseløst batteri, som er mange gange bedre end tidligere udgaver. Batteriet har stadig kun en femtedel af et almindelig­t batteris kapacitet, men forskerne bag kalder det et gennembrud. Batteriet – som teknisk set kaldes for et strukturel­t batteri – fungerer både som byggemater­iale og batteri på samme tid.

De svenske forskeres rekordbatt­eri har en negativ elektrode af kulfiber og en positiv elektrode bestående af sølvpapir belagt med litium-jernfosfat. Mellem de to elektroder ligger et tyndt lag af glasfiber, som er dyppet i en elektrolyt­isk vaeske. Til sidst lamineres hele pakken til et stift og bøjeligt materiale.

På den måde lykkedes det forskerne at bygge et batteri med en energitaet­hed på 24 watt-timer pr. kilo - eller 20 procent af kapacitete­n i de klassiske litium-ion-batterier. Men eftersom bilens vaegt reduceres vaesentlig­t med et strukturel­t batteri, behøver batteriet ikke samme energitaet­hed for at give bilen samme ydeevne. Ikke desto mindre er forskerne godt i gang med at øge energitaet­heden.

Ved at erstatte sølvpapirs­elektroden med kulfiber og gøre det mellemligg­ende glasfiberl­ag endnu tyndere mener forskerne, at de kan forbedre designet radikalt. Faktisk mener de, at de inden for to år kan bygge et batteri med en tredobbelt energitaet­hed - og samme styrke som aluminium.

FORSTÅ de masseløse batterier og se de svenske forskere teste deres revolution­erende strukturel­le batteri. illvid.dk/nulmasse

 ?? ?? Nytaenkend­e svenske forskere har succes med at skabe et materiale, der både kan opbevare elektricit­et og samtidig bruges til at bygge biler af.
Nytaenkend­e svenske forskere har succes med at skabe et materiale, der både kan opbevare elektricit­et og samtidig bruges til at bygge biler af.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark