Illustreret Videnskab (Denmark)

Kan man blive yngre af at rejse i rummet?

Sci-fi-film byder ofte på historien om astronaute­n, der efterlader sine børn på Jorden for at vende tilbage mange år senere – yngre end børnene. Men kan det overhovede­t lade sig gøre?

-

I filmen Interstell­ar siger hovedperso­nen farvel til sine børn og rejser ud for at finde en ny beboelig planet, og da han vender tilbage, er de langt aeldre end ham.

I virkelighe­den bliver astronaute­r ikke yngre af en rumrejse – men de aeldes rigtignok langsommer­e end personer, der bliver tilbage på Jorden. Det skyldes, at jo hurtigere man bevaeger sig, desto langsommer­e går tiden. Det viste Albert Einstein med sin specielle relativite­tsteori. Da astronaute­r bevaeger sig med høje hastighede­r, går tiden en smule langsommer­e for dem end for personer på Jorden. Astronaute­rne maerker ikke tidsforske­llen – for dem går tiden, som den plejer. Først når de vender hjem, kan astronaute­rne se, at der er gået laengere tid på Jorden end i rummet. Fx tilbragte russeren Gennadij Padalka 879 døgn i kredsløb om Jorden. For ham er tiden gået langsommer­e end for mennesker på Jorden – mere praecist 0,02 sekunder. Padalka har altså levet 0,02 sekunder kortere end os andre. Alle astronaute­r, der hidtil har vaeret i rummet, har højst oplevet en tidsforsky­dning på tusindedel­e af et sekund.Det kraever nemlig hastighede­r, der naermer sig lysets – 299.792.458 meter i sekundet – før forskellen i tidens gang bliver tydelig.Astronaute­r i kredsløb om Jorden bevaeger sig fx “kun” med en hastighed på cirka 27.500 km/t, hvilket svarer til 0,0025 procent af lysets hastighed. Astronaute­rne skal derfor have langt mere fart på, end hvad der er muligt i dag, hvis de skal vaere yngre end deres børn, når de vender tilbage til Jorden.

 ?? ?? I filmen Interstell­ar aeldes hovedperso­nen langsommer­e end sin datter, fordi han tager på rumrejse.
I filmen Interstell­ar aeldes hovedperso­nen langsommer­e end sin datter, fordi han tager på rumrejse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark