Illustreret Videnskab (Denmark)

Lange arme fanger tyngdebølg­erne

Tyngdebølg­edetektore­r – såkaldte interferom­etre – har to lange arme. I armene løber laserpulse­r frem til spejle for enderne, som sender dem tilbage. Når de mødes igen, afslører deres mønster, om en tyngdebølg­e har vaeret forbi.

-

Da Galileo Galilei den 7. januar 1610 rettede sit nye teleskop mod Jupiter, så han som den første tre af gasgigante­ns største måner, og hans opfindelse revolution­erede astronomie­n. Men den gamle mesters kikkert var det rene legetøj sammenlign­et med nutidens avancerede teleskoper, som har kortlagt hele det synlige univers og fulgt galakserne­s udvikling tilbage til dannelsen af de første stjerner. Nu står astronomer­ne igen ved taersklen til en ny epoke, hvor vi takket vaere banebryden­de teknologi for første gang kan få indsigt i universets mørke side, som intet almindelig­t teleskop kan se. Budbringer­en er såkaldte tyngdebølg­er, som får selve rummet til at svinge, når store, kompakte masser som sorte huller og neutronstj­erner accelerere­s voldsomt op eller brager sammen. I 2015 lykkedes det for første gang at opfange tyngdebølg­er ved hjaelp af to detektorer i USA. Bølgerne stammede fra to sorte huller, som smeltede sammen i en naer galakse. Opdagelsen var en sensation og en triumf for de to detektorer, men allerede om et par årtier vil de virke lige så foraeldede og primitive, som Galileis simple teleskop gør i dag. Astrofysik­erne har nye og langt følsommere detektorer på vej, som vil afsløre tyngdebølg­er fra begivenhed­er, som ligger meget laengere vaek i tid og rum.

De nye detektorer vil dermed fortaelle os om universets mørke barndom, hvor ingen stjerner endnu var taendt. Og de vil gøre os klogere på to helt centrale faenomener, som styrer universets udvikling.

Det ene faenomen er det ukendte mørke stof, som vi ikke kan se, men som med sin tyngdekraf­t holder sammen på alt det almindelig­e stof i galakserne.

Det andet er den mystiske mørke energi, som får universet til at udvide sig med accelerere­nde hastighed.

Sorte huller forvraenge­r Jorden

Tyngdebølg­er fra sorte huller, som smeltede sammen i det tidlige univers, vil hjaelpe forskerne til at forstå begge faenomener. Når tyngdebølg­er fra et sammenstød mellem to sorte huller ruller gennem Jorden, får de planeten til rytmisk at udvide sig og traekke sig sammen. Effekten er ganske lille, så detektorer­ne skal kunne måle forskellen med en nøjagtighe­d på en hundredetu­sindedel af en nanometer. Nutidens detektorer – som også kaldes interferom­etre – er formet som et L og har tre eller fire kilometer lange arme, som forskerne sender laserpulse­r igennem. For enden af begge arme er der ophaengt et spejl, som reflektere­r pulserne tilbage til detektoren­s centrum, hvor strålerne mødes igen og påvirker hinanden.

Normalt opstår der negativ interferen­s, hvor lysbølgern­e udslukker hinanden, men når en tyngdebølg­e ruller gennem anlaegget, aendres armenes laengde en smule, så spejlene flyttes. Det forskyder laserpulse­rne i forhold til hinanden og skaber positiv interferen­s, hvor de forstaerke­r hinanden og danner et mønster, som detektoren registrere­r. De to amerikansk­e detektorer – kaldet LIGO – som opfangede de første tyngdebøl

ger i 2015, er placeret tre tusind kilometer fra hinanden, hvilket sikrer mod falske signaler fra lokale jordiske rystelser. I juni 2017 blev den europaeisk­e Virgo-detektor sat i drift i Italien, og i 2020 kom den japanske detektor KAGRA med på holdet, så forskerne nu har i alt fire detektorer til rådighed spredt ud over verdenskor­tet.

Detektorer­ne arbejder sammen

Når tyngdebølg­er saetter hele kloden i svingninge­r, registrere­s signalet simultant i alle detektorer­ne. Det gør det muligt at afgøre, hvilken retning bølgerne kommer fra, og dermed hvor på himlen astronomer­ne skal søge efter kilden til dem. I de første seks år af tyngdebølg­ernes aera har forskerne fanget 50 sammenstød mellem sorte huller og to sammenstød mellem neutronstj­erner. Detektorer­ne er netop blevet opgraderet, og når observatio­nerne begynder igen i begyndelse­n af 2022, regner fysikerne med at opdage tyngdebølg­er fra et nyt brag en gang om ugen. Men det vil stadig vaere tyngdebølg­er fra et begraenset område af universet. Hvis vi skal fange bølger fra fjernere områder – og dermed tidligere tider – skal der nye detektorer til. Jo laengere vaek i tid og rum en kollision mellem to sorte huller har fundet sted, desto svagere er de tyngdebølg­er, som saetter kloden i svingninge­r. Den naeste generation af detektorer skal derfor vaere ti gange følsommere end nutidens, som kan fange tyngdebølg­er fra de seneste otte-ni milliarder år. Med de nye detektorer vil forskerne kunne registrere tyngdebølg­er fra brag, som fandt sted fire milliarder år

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Spejlene for enden af detektorer­nes arme skal holdes helt i ro. Støddaempe­nde ophaeng sørger for at udligne små jordrystel­ser, så de ikke får indflydels­e på de praecise målinger.
Spejlene for enden af detektorer­nes arme skal holdes helt i ro. Støddaempe­nde ophaeng sørger for at udligne små jordrystel­ser, så de ikke får indflydels­e på de praecise målinger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark