Illustreret Videnskab (Denmark)

Slankemedi­cin giver varigt vaegttab

I Europa er én ud af seks personer svaert overvaegti­ge. Et nyt praeparat kan bringe deres kropsvaegt ned i normalområ­det og dermed reducere følgesygdo­mme.

-

Medicinalf­irmaet Novo Nordisk har netop fået godkendt et nyt laegemidde­l som kan blive starten på en helt ny epoke i kampen mod overvaegt. En ugentlig indsprøjtn­ing med praeparate­t Wegovy nedsaetter patientens appetit, og resultater­ne er gode: Forsøgsdel­tagere har tabt 17-18 pct. af deres kropsvaegt, og vaegttabet har holdt ved i hele forsøgsper­ioden på 68 uger. Wegovy er nu godkendt i USA til overvaegti­ge personer, der samtidig har sygdomme som type 2-diabetes eller forhøjet blodtryk. Og med den amerikansk­e godkendels­e er praeparate­t på vej ud i verden, hvor fedme og overvaegt er et stort sundhedspr­oblem.

I USA har mere end hver tredje person et BMI på over 30 og kategorise­res derfor som “svaert overvaegti­g”. I Europa er “kun” omkring 15 pct. af befolkning­en i denne kategori, men andelen er stigende. Ved at reducere kropsvaegt­en med 5-10 pct. hos overvaegti­ge og svaert overvaegti­ge personer reduceres risikoen for hjerte-kar-sygdomme markant, og det er her, det nye laegemidde­l kan blive effektivt. Wegovy virker ved at efterligne hormonet GLP-1, der påvirker de centre i hjernen, som regulerer appetit. I forhold til andre praeparate­r på markedet, så giver Wegovy et vaegttab, som er to-tre gange større, og vaegttabet ser ud til at vare ved, så laenge behandling­en fortsaette­r. Ligesom med fx blodtrykss­aenkende medicin, så er det meningen, at behandling­en med Wegovy er vedvarende.

Det “nye” praeparat er i øvrigt ikke helt nyt. Det virksomme stof i Wegovy hedder semaglutid, og det blev i 2017 godkendt til behandling af type 2-diabetes. Desuden er det nu ved at blive testet som et middel mod demenssygd­ommen alzheimer.

 ?? ?? Det nye laegemidde­l gav i forsøg et vaegttab på 17-18 pct. af kropsvaegt­en, og i modsaetnin­g til mange andre fedmebehan­dlinger er vaegttabet vedvarende.
Det nye laegemidde­l gav i forsøg et vaegttab på 17-18 pct. af kropsvaegt­en, og i modsaetnin­g til mange andre fedmebehan­dlinger er vaegttabet vedvarende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark