Illustreret Videnskab (Denmark)

Månen har aldrig haft et magnetfelt

-

Nye analyser af månesten indsamlet i 1970’erne viser, at Månen ikke har haft et beskyttend­e magnetfelt. Og det er gode nyheder for fremtidens månemissio­ner.

49 år efter at den sidste astronaut forlod Månen, har nye analyser af prøver indsamlet under NASA’s Apollomiss­ioner fundamenta­lt aendret vores opfattelse af Månens geologiske forhistori­e.

I dag har Månen i modsaetnin­g til Jorden ikke et magnetfelt, som beskytter mod kosmisk stråling.Men da astrogeolo­ger i 1970’erne analysered­e de månesten, som Apollo-astronaute­r havde hjembragt, konkludere­de de, at drabanten havde et endog meget kraftigt magnetfelt for omkring 3,7 milliarder år siden.

Teorien baserede sig på, at forskere havde fundet tydelige tegn på magnetiser­ing i sten fra Månen. Derudfra konkludere­de de, at Månen må have haft en såkaldt geodynamo – smeltede elektrisk ledende stoffer dybt inde i kloden, der som en elektromag­net kunne opretholde et varigt magnetfelt. De

nye analyser viser imidlertid, at forskerne dengang tog fejl. Dels ved vi nu, at Månens kerne formentlig er for lille og kompakt til en geodynamo, og dels findes der en langt sandsynlig­ere forklaring på magnetiske spor i de gamle månesten. Ved at umagnetisk­e månesten blev udsat for magnetisme, blev stenene magnetiske, og hvis Månen engang havde et magnetfelt, ville de testede sten allerede have vaeret magnetiske, da de blev indsamlet. Årsagen til, at der findes spor efter magnetisme deroppe, er, at kloden uden beskyttels­e fra et magnetfelt har vaeret bombardere­t med små magnetiske kometer og asteroider i milliarder af år.

NASA vil vende tilbage til Månen i 2024, og den nye opdagelse er interessan­t for fremtidige missioner. Fravaeret af et magnetfelt betyder nemlig, at forekomste­n af sjaeldne mineraler er større end hidtil antaget.

 ?? ?? Blandt de prøver, som forskerne har undersøgt for magnetisme, er sten, som astronaut John Young indsamlede under Apollo 16-missionen i april 1972.
Blandt de prøver, som forskerne har undersøgt for magnetisme, er sten, som astronaut John Young indsamlede under Apollo 16-missionen i april 1972.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark