Illustreret Videnskab (Denmark)

Laemure giver vindmøller et boost

Forhindrin­ger i terraenet foran vindmøller kan øge vindhastig­heden højere oppe og dermed forøge vindmøllen­s energiprod­uktion med op til 10 pct.

-

Vindmøller er en vigtig del af løsningen, når fossilt braendsel som kul, olie og gas skal udfases. Og nu har hollandske forskere fundet en metode, som kan forøge vindmøller­s effektivit­et med op til 10 pct. Umiddelbar­t skulle man tro, at et helt fladt terraen uden forhindrin­ger som bakker, huse eller bevoksning ville give de højeste vindhastig­heder og derfor vaere det optimale for vindmøller.

Men forhindrin­ger kan faktisk give en forøget effekt. En lav mur foran vindmøllen vil presse vinden opad og dermed øge vindhastig­heden ved møllevinge­rne. Det betyder større effekt fra vindmøllen lige bag forhindrin­gen. Desvaerre har undersøgel­ser vist, at effekten er negativ, hvis vindmøllen står sammen med andre i en vindmøllep­ark – så vil de øvrige møller miste mere effekt, end den forreste vinder.

Nu har forskere fra University of Twente i Holland imidlertid udtaenkt en løsning. I laboratori­et har de simuleret forhindrin­ger med forskellig højde, bredde og placering i forhold til en vindmøllep­ark med 24 vindmøller, og med de rigtige forhindrin­ger kan den samlede effekt fra vindmøllep­arken forøges med op til 10 pct. Forhindrin­gerne skal vaere ca. en tiendedel så høje som møllerne, og bredden skal vaere fem gange højden. Med mure eller traeer i denne højde vil hele raekken af vindmøller få gavn af den forøgede vindhastig­hed.

Forsknings­resultatet viser, at ingeniører trods årtiers erfaring med vindmøller stadig kan optimere på teknologie­n. Hvis alle vindmøller i verden blev 10 pct. mere effektive, ville vindproduk­tionen stige med, hvad der svarer til produktion­en fra 50 kulkraftva­erker.

 ?? ??
 ?? ?? Små laemure foran vindmøller­ne skaber turbulens i luften, som betyder en forøget effekt.
Små laemure foran vindmøller­ne skaber turbulens i luften, som betyder en forøget effekt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark