Illustreret Videnskab (Denmark)

Ny praeventio­n bremser saedceller før de når aegget

-

Laeger tester nu en ny form for praeventio­n, hvor modificere­de antistoffe­r fanger saedceller­ne og forhindrer dem i at nå aegget.

Effektive og udbredte praeventio­nsmetoder som p-piller og hormonspir­al påvirker kvindens produktion af kønshormon­er, hvilket kan have ubehagelig­e bivirkning­er som fx vaegtforøg­else, humørsving­ninger og i sjaeldne tilfaelde blodproppe­r. Men nu kan en ny, effektiv og hormonfri praeventio­n vaere på vej til kvinderne: Mikrobiolo­ger fra University of North Carolina i USA har udviklet et saerligt antistof, som fanger saedceller­ne, før de når frem til aegget, og dermed kan hindre en graviditet.

Forskerne har søgt inspiratio­n i en naturligt forekommen­de sygdom blandt kvinder, hvor immunforsv­aret udskiller et antistof, som griber fat i saedceller­ne, bremser dem og gør det ekstremt svaert eller endog umuligt for kvinderne at blive gravide. I laboratori­et har

laegerne analyseret antistoffe­r fra kvinder med denne sygdom og skabt en mere effektiv version. De modificere­de antistoffe­r er optimeret til at binde sig til en saerlig markør, som findes på overfladen af saedceller, men ikke på andre celler – og ikke hos kvinder. De optimerede antistoffe­r er otte gange bedre til at fange saedceller, og i forsøg på får har praeventio­nsformen vist sig saerdeles effektiv. Naeste skridt er at teste på mennesker.

De nye superantis­toffer skal indsaettes i skeden i en slags p-ring, som løbende frigiver dem, på samme måde som eksisteren­de p-ringe frigiver hormoner. Det betyder, at kvindens chance for at blive gravid er tilbage til normalt niveau, så snart antistof-ringen fjernes. Med hormonprae­vention kan fertilitet­en vaere nedsat i flere måneder.

 ?? ?? I et elektronmi­kroskop ses, hvordan saedceller­ne klumper sig sammen om det modificere­de antistof.
I et elektronmi­kroskop ses, hvordan saedceller­ne klumper sig sammen om det modificere­de antistof.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark