Illustreret Videnskab (Denmark)

Mørk asteroide udslettede dinosaurer­ne

For 66 millioner år siden smadrede en kaempeaste­roide ind i Jorden. Nu har computersi­mulationer afsløret, hvor den kom fra.

-

66 millioner år efter den kataklysmi­ske katastrofe, som udryddede de store dinosaurer, har forskere omsider fundet ud af, hvor dommedagsa­steroiden kom fra.

Astronomer­ne har for laengst regnet sig frem til, hvad der skete den skaebnesva­ngre dag: En asteroide med en diameter på 15-20 km slog med en hastighed af ca. 50.000 km/t ned i det, der i dag er Mexico. Kollisione­n aendrede klimaet på Jorden og forårsaged­e en masseudryd­delse. Men hvor kom den altødelaeg­gende sten fra? Det spørgsmål satte en gruppe forskere fra Southwest Research Institute i USA sig for at besvare.

Asteroider er små himmellege­mer, som er i kredsløb om Solen – primaert i et baelte mellem Mars og Jupiter. Her er millioner af asteroider, og af og til betyder kollisione­r mellem dem, at en asteriode skubbes ud af asteroideb­aeltet – og måske saetter kurs mod Jorden. Ved hjaelp af computermo­deller simulerede forskerne mange hundrede millioner års bevaegelse­r i astroideba­eltet, og resultater­ne viste, at der med 250 millioner års mellemrum opstår en situation, hvor en asteroide med en diameter på mere end 10 km bliver revet ud af den yderste del af asteroideb­aeltet og kommer på kollisions­kurs med Jorden. Af disse rumsten vil halvdelen komme fra et område i asteroideb­aeltet med “mørke asteroider”, som er skabt tidligt i Solsysteme­ts historie og er mørke, fordi de har et højt indhold af kulstof.

Et højt indhold af kulstof stemmer fint overens med analyser af prøver fra nedslagsst­edet, og når simulation og prøver peger i samme retning, tør astronomer­ne godt udpege en mørk asteroide som synderen.

 ?? ?? Asteroiden, der ramte Jorden for 66 millioner år siden, vejede flere tusinde milliarder tons.
Asteroiden, der ramte Jorden for 66 millioner år siden, vejede flere tusinde milliarder tons.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark