Illustreret Videnskab (Denmark)

Sammenfold­et rumbase vokser 150 gange

-

Den trange plads i spidsen af rumrakette­r saetter store begraensni­nger for, hvor meget gods der kan sendes op fra Jorden ad gangen.Jo flere tons last i spidsen af raketten, jo mere trykkraft skal den kunne levere. Lastrummet i toppen af raketten må heller ikke få for stor en diameter, fordi den så vil blive udsat for et for stort aerodynami­sk pres, når raketten suser gennem atmosfaere­ns luft med flere tusind kilometer i timen. Derfor vil forskere udvikle en sammenklap­pelig rumstation der kan vaere i toppen af en eksisteren­de Falcon Heavy-raket og udvider sig 150 gange, når den frigives i rummet.

Rumstation­en skal ifølge forslaget bygges af såkaldte metamateri­aler, som er en ny type af kunstige materialer med egenskaber, der ikke findes i naturlige materialer. Forskerne vil bl.a. gøre rumstation­ens byggemater­iale auksetisk – det betyder, at materialet også udvider sig i bredden, når det bliver strakt ud i laengderet­ningen. Hvis man traekker i et stykke gummi, bliver gummiet laengere i den retning, man traekker i, men kortere på den anden led. Rumstation­en bliver derimod både bredere og laengere.

Effekten kan minde om at puste noget op, men ved oppustning udvides og formes materialet pga. trykket indefra – det auksetiske materiale udvides pga. dets egen opbygning. Metamateri­aler kan også bruges i fx skudsikre veste, hvor plastfibre med auksetiske egenskaber vil blive staerkere i det øjeblik, projektile­t rammer og straekker materialet ud i begge retninger. Rumstation­en skal vaere mindst 1 km lang og rotere 1-2 omgange i minuttet for at skabe kunstig tyngdekraf­t for astronaute­rne ombord. Fordelen er, at astronaute­rne slipper for nogle af de fysiologis­ke problemer, der opstår ved lange ophold i rummets vaegtløshe­d – fx tab af muskelog knoglemass­e, nyresten og problemer med synet.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark