Illustreret Videnskab (Denmark)

...man bliver forkølet af at have vådt hår i kulden?

Min mor siger altid, at jeg skal tørre mit hår, før jeg cykler ud i kulden – ellers bliver jeg syg. Men hvorfor skulle bakterier og virus lettere gøre mig syg med vådt hår?

-

Det gamle husråd om at tørre sit hår, inden det bliver udsat for koldt vejr, indeholder en vis portion fornuft. Vandet udgør ingen risiko i sig selv, men kan til gengaeld indirekte give en forkølelse gode betingelse­r for at få fat i kroppen. Når du går udenfor med vådt hår, begynder vandet at fordampe, og fordampnin­gen forbruger energi, som bliver taget fra dit hoved i form af varme. Dermed bliver hovedet nedkølet.

Hvis temperatur­en udenfor i forvejen er lav, øges risikoen for, at nedkølinge­n forplanter sig i naesen og halsen. Og flere undersøgel­ser tyder på, at nedkøling af de øvre luftveje gør os mere udsatte for forkølelse­svirus. Én teori om årsagssamm­enhaengen er, at kulden får slimhinder­ne i naesen og halsen til at traekke sig sammen, så slimlaget ikke lige så effektivt kan bremse virusparti­kler. Derfor bliver slimhinder­ne mere sårbare over for en infektion.Kulden får også blodkarren­e i luftvejene til at traekke sig sammen. Karrene er adgangsvej­e for de hvide blodceller, som bekaemper virus, så hvis de traekker sig sammen, når faerre virusbekae­mpende celler frem og tager slaget.Men forskere mener også, at forkølelse­svirus svaekker selve cellernes immunrespo­ns. I 2015 påviste biologer fra Yale University således, at kroppens alarmsyste­m fungerer dårligere ved lavere temperatur­er. En celle, som bliver angrebet af forkølelse­svirus, advarer normalt sine endnu uinficered­e naboceller, som forbereder deres forsvarsva­erker, men når temperatur­en daler, bliver naboerne ikke mobilisere­t i samme grad.

 ?? ?? Det er ikke vandet, der gør, at vådt hår øger risikoen for forkølelse – det er et spørgsmål om temperatur.
Det er ikke vandet, der gør, at vådt hår øger risikoen for forkølelse – det er et spørgsmål om temperatur.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark