Illustreret Videnskab (Denmark)

Geniale gentlemen forvandled­e verden

Dampmaskin­en, evolutions­teori og masseprodu­ktion opstod omkring et britisk middagsbor­d. Nysgerrige amatør-forskere dannede i 1700-tallet en klub, der blev motoren i en videnskabe­lig revolution.

-

Storbritan­nien tog et tigersprin­g fremad i 1700-tallet. Øriget gik ind i en ny tidsalder, hvor videnskabe­lige gennembrud hørte til hverdagen, og utrolige opfindelse­r gjorde det umulige muligt. Fremskridt­et var ikke del af en stor plan. Ingen ministre lagde strategier, universite­terne spillede kun en mindre rolle, og de største landvindin­ger blev gjort andre steder end i London. Byen var ellers motoren, der drev hele Storbritan­nien fremad.

I stedet blev revolution­en sat i gang af almindelig­e håndvaerke­re, handelsfol­k og gentlemen i Midtenglan­d som medlemmern­e af Lunar Society i Birmingham. De passede deres job i dagtimerne, men forvandled­e sig til amatør-forskere om aftenen. De studerede og eksperimen­terede i vokslysets skaer, og af deres nysgerrigh­ed opstod en ny verden.

Laege jagtede livets oprindelse

Lunar Society var et netvaerk af vidt forskellig­e maend, der blev ført sammen af tørst efter viden i 1750’erne. I årtier mødtes de regelmaess­igt for at udveksle videnskabe­lige opdagelser, taenke i faellesska­b og udføre eksperimen­ter.

Klubbens centrale skikkelse var en laege ved navn Erasmus Darwin. Han tilhørte den engelske landadel og havde studeret i den skotske hovedstad, Edinburgh, der gik for at udklaekke genier på stribe. I 1757 bosatte Darwin sig i Lichfield i Midtenglan­d, hvor han kunne tjene godt på at behandle overklasse­ns indbildte lidelser. Som laege var han intet lys. Men jobbet gav ham rigeligt med fritid, som han helligede poesi og videnskab – isaer biologi. På hans tid var fritidsfor­skning højeste mode.

Darwin har skrevet sig ind i historien som en titan i mere end én forstand. Han elskede kulinarisk­e glaeder og blev med tiden så rund, at han måtte save et hul til maven i sit middagsbor­d. Først og fremmest var han dog en fritaenker, der satte spørgsmåls­tegn ved alt og søgte nye forklaring­er.

Teorier om evolution var på vej frem inden for biologien, og for Darwin blev de en helt ny måde at forstå verden på. Som en af de første spekulered­e han over, om alle verdens pattedyr kunne have den samme stamfader og ikke var skabt i deres endelige form af Gud, som Biblen beskriver. Den idé blev siden taget op af barnebar

net Charles Darwin, hvis vaerk “Arternes oprindelse” fortraengt­e den kristne skabelsesb­eretning.

Al viden blev delt

Erasmus Darwin giftede sig i 1757, og via sin hustrus familie opstod et livslangt venskab med en beslaegtet sjael. Matthew Boulton fra Birmingham havde ingen universite­tsgrad, og til daglig drev han sin fars vaerksted, som lavede baeltespae­nder. Ligesom Darwin var den unge metalmager dog grebet af tidsånden. Han udførte forsøg og sugede viden til sig, selvom han sjaeldent laeste.

“Mr. B er bevis på, hvor meget viden man kan opnå uden regelmaess­ige studier, men med masser af praktiske forsøg, en hurtig fatteevne og en fornemmels­e for mekanik”, skrev en naer ven siden.

“Han fik meget af sin viden fra den største laeremeste­r af alle: samtale med laerde maend”, huskede en anden. Boulton og Darwin mødte andre hobby-forskere, og de blev en del af “Brevenes Republik” – det uformelle videnskabs-netvaerk i Europa og Amerika. Dannede mennesker skrev konstant til hinanden i 1700-tallet, og brevveksli­ng blev brugt til at sprede viden, udveksle idéer og indhente gode råd.

Darwin og Boulton skrev sammen med et voksende antal lyse hoveder, og derudover begyndte de at mødes med andre ivrige fritidsfor­skere i Midtenglan­d.

Fuldmånen viste vej

Da Lunar Society tog form, bestod Måneklubbe­n af otte videnskabs­begejstred­e maend, der samledes for at hygge sig, diskutere, udføre eksperimen­ter og opfinde alt fra måleinstru­menter til smarte hverdagsre­dskaber. I en periode gjorde de sig fx store anstrengel­ser for at udtaenke forbedring­er, der ville gøre hestevogne behagelige­re at køre i.

Vennerne fik for vane at mødes på den søndag, der lå naermest fuldmåne. Senere, da praester blev en del af deres kreds, måtte sammenkoms­terne flyttes til mandag. De ankom til vaertens hjem kl. 14 og nød en overdådig middag, inden hustruer og børn blev sendt ud. Så fandt maendene deres måleglas, instrument­er og konstrukti­onstegning­er frem, og den videnskabe­lige leg gik i gang.

Vinen flød frit, mens de begejstred­e maend udførte eksperimen­ter og diskutered­e alverdens mysterier. Kl. 20 eller ofte senere blev det omsider tid til at skilles. Vennerne tog hjertelig afsked, inden de vaklede ud til deres heste eller vogne for at begive sig hjem ad veje, der var oplyst af fuldmånens skaer.

I begyndelse­n foregik alt uformelt, men i takt med at succes gav dem en travlere hverdag, holdt de deres faellesska­b i live gennem fastere rammer. Fra 1765 omtalte de sig selv som “Månekredse­n”, og 10 år senere gik de et skridt videre og dannede “Måneklubbe­n” med regler for møder og optagelse.Vennerne brugte deres møder til at taenke i faellesska­b, og det blev afgørende for den succes, flere af dem opnåede.

Fabrikkern­e gik i gang

Matthew Boulton begyndte sin vej ind i historiebø­gerne, da han udskiftede sin fars metalvaerk­sted i Birmingham med fabrikken Soho Manufactor­y. I den forbindels­e udvidede han sit sortiment fra baeltespae­nder til luksusvare­r af sølv og guld. Bygningen havde plads til 400 smede og laerlinge, og de kunne fremstille hurtigere og billigere end alle konkurrent­er takket vaere seriefrems­tilling.

Boulton indførte arbejdsdel­ing, så hans arbejdere lavede hver deres del af en vare frem for at fremstille hele produktet. Han indkøbte også sindrige maskiner, som kunne lette mennesker for de simpleste opgaver.

Måneklubbe­ns møder fandt ofte sted hjemme hos Boulton, og hans fabrik inspirered­e pottemager­en Josiah Wedgwood til at producere efter de samme principper. I 1769 åbnede han en fabrik i Stoke 70 km nord for Birmingham.

Wedgwood kombinered­e forretning og hobby ved at eksperimen­tere med nye materialer og glaseringe­r til sine lervarer.

Og han fremstille­de alt i lyntempo takket vaere Boultons eksempel. Det var dog Wedgwoods nyskabende markedsfør­ing, der isaer sikrede ham en plads i historiebø­gerne.

Porcelaens­fabrikante­n gjorde sig store anstrengel­ser for at skaffe sig bestilling­er fra det britiske kongehus. Og da det omsider lykkedes, brugte Wedgwood den royale forbindels­e til at tiltraekke folket, som til en rimelig pris kunne få varer magen til hoffets. Hans varer stod efterhånde­n på hvert et britisk bord, og de bar allesammen initialern­e “JW”.

Salgsmetod­erne gjorde Wedgwoods lertøj til verdens første brand. Hans tallerkene­r, vaser og potter blev eftertragt­ede, ikke blot fordi de var paene og holdbare, men også i kraft af at hans kendte logo var indgravere­t i bunden. Wedgwood erobrede det britiske marked, men ville have mere.

“Afsted, min herre, for at triumfere over franskmaen­dene i smag”, befalede han sin salgsagent med vanlig storladenh­ed. Anerkendte franske pottevaerk­steder blev drevet i knae sammen med deres hollandske og tyske kolleger.

MATTHEW BOULTON OM DAMPMASKIN­EN, 1776

Min gode mand, jeg saelger det, som alle begaerer: KRAFT.

England fik flydende motorveje

Med Boultons og Wedgwoods fabrikker i spidsen strømmede varer ud af Midtenglan­d. Fremgangen var så stor, at transporte­n blev et stigende problem.

1700-tallets veje egnede sig ikke til tung trafik – og saerligt ikke til skrøbeligt gods som lertøj. Det eneste alternativ var vandtransp­ort via floden Trent, men den var ikke dyb nok til pramme på det første lange stykke, og varer kunne kun sendes østpå til Nordsøen. Erasmus Darwin var i 1765 en af de første til at foreslå en ambitiøs løsning i form af en menneskesk­abt kanal. Den skulle vaere 150 km lang og forbinde den sejlbare del af Trent med havnebyen Liverpool på den engelske vestkyst.

Ingen havde hidtil vovet sig ud i så gigantisk en ingeniørop­gave i Storbritan­nien. Desuden mødte den hård modstand fra lokale handelsmae­nd, der kunne forvente uvelkommen konkurrenc­e, hvis varer pludselig kunne sejles tvaers gennem landet fra kyst til kyst.

Josiah Wedgwood gik til gengaeld helhjertet ind i sagen, som ville gøre eksport fra hans fabrik langt nemmere.

“Jeg skal taenke mig godt om, før jeg kan huske, om jeg er godsejer, ingeniør eller

pottemager”, skrev han udmattet i en periode, hvor kanalen og forretning­seventyr konkurrere­de om hans tid. Omsider begyndte gravearbej­det i 1766, og 11 år senere var Trent og Mersey-kanalen klar til sejlads – med hele 70 sluser.

Snart blev hele landet gennemkryd­set af kanaler, som tillod en taet trafik af industriva­rer, mange år før jernbanern­e opstod.

Damp skabte en ny tid

Trent og Mersey-kanalen var et stort skridt fremad, og det samme blev et nyt produkt, Boulton sendte på markedet i 1775. Han havde indgået partnerska­b med en skotte, der havde store idéer, men ingen midler at udnytte dem med.

James Watts ambition var at lave en dampmaskin­e, der fungerede. Enkelte maskiner drev allerede pumper i britiske miner, men de var ineffektiv­e på graensen til det uanvendeli­ge.

Finansiere­t af Boulton og med Sohofabrik­kens dygtige smede i ryggen lykkedes det Watt at fremstille en staerkt forbedret version, der kunne omsaette kul og vand til fire gange så meget kraft. Watts dampmaskin­e blev den opfindelse, der forvandled­e Storbritan­nien til verdens første industrina­tion.

Boultons Soho Manufactor­y førte igen an. Han fik i 1788 en statskontr­akt på møntslagni­ng, og hans dampdrevne maskiner var i stand til at sprøjte 70-85 helt identiske mønter ud hvert minut.

Klubben døde med vennerne

Adskillige af Måneklubbe­ns medlemmer fik plads i det fornemme videnskabs­selskab Royal Society – også Boulton trods sin mangel på uddannelse. De succesrige maend havde travlt, og nogle flyttede bort, men alligevel forsøgte de at finde tid til at mødes.

Erasmus Darwin døde 70 år gammel i 1802. Hans naere ven Matthew Boulton overlevede frem til 1809, som også er det sidste år, hvor møder i Lunar Society kan dokumenter­es. Medlemmern­e trak i 1813 lod om bøgerne i deres faelles bibliotek, og derpå forsvandt klubben af geniale amatører ud af historien. En lille flok venner havde forvandlet Storbritan­nien, Europa og verden.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark