Illustreret Videnskab (Denmark)

Mennesket sejlede til Amerika for over 21.000 år siden

Velbevared­e fodspor beviser, at mennesket erobrede Amerika 7000 år tidligere, end forskerne hidtil har troet – og at det formentlig skete ad søvejen.

-

60 utrolig velbevared­e fodspor giver nu forskerne det hidtil sikreste bevis på, at mennesket indtog det amerikansk­e kontinent langt tidligere, end den traditione­lle teori siger. De seneste år er der dukket flere fund op, som har udfordret teorien om, at mennesket først kom til Amerika for mellem 13.500 og 16.000 år siden, da istiden var ved at slippe sit tag i kloden.

På det tidspunkt var iskappen over Nordamerik­a smeltet så meget, at der åbnede sig en korridor ned gennem Alaska og Canada, som stenalderm­ennesker fra Sibirien kunne vandre igennem.

Dateringen af fundene, som består af forarbejde­de stenvaerkt­øjer og dyreknogle­r, har dog vaeret usikker, ligesom der er sået tvivl om, hvorvidt fundene overhovede­t er menneskesk­abte. Nu er der endelig dukket sikre beviser op.

I den amerikansk­e delstat New Mexico har forskere fra Bournemout­h University i England fundet fodspor, som de med meget stor sikkerhed har dateret til at vaere mellem 21.000 og 23.000 år gamle. Sporene er fundet i nationalpa­rken White

Sands i et område, som dengang har vaeret en søbred. Ud fra størrelsen af sporene vurderer forskerne, at de fleste er afsat af børn eller teenagere, som formentlig har leget ved søen.

Et fodaftryk kan ikke dateres direkte, men hvis der findes biologisk materiale i de samme jordlag som sporene, kan en kulstof 14-analyse give et fingerpeg om alderen. I dette tilfaelde var forskerne så heldige, at der lå frø af planten langstilke­t havgraes både i laget under og over fodsporene, og dateringen af frøene giver derfor en meget sikker aldersbest­emmelse af fodsporene.

Resultatet viser, at de første beboere i denne del af Amerika ikke kan vaere vandret gennem den isfrie korridor, men formentlig er traengt ind i landet fra Stillehavs­kysten. Det åbner to muligheder. Enten er de vandret langs kysten fra det nuvaerende Sibirien, eller også er de kommet sejlende i både. For over 20.000 år siden har kystruten dog formentlig vaeret isdaekket og ufremkomme­lig, så det sandsynlig­ste scenarie er, at de er kommet ad søvejen.

 ?? ?? De 60 fodspor langs en gammel søbred viser, at børn har løbet rundt her for over 21.000 år siden.
De 60 fodspor langs en gammel søbred viser, at børn har løbet rundt her for over 21.000 år siden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark