Illustreret Videnskab (Denmark)

Jorden blev reddet af sin onde tvilling

I Solsysteme­ts barndom lagde Venus ryg til en raekke kollisione­r med mindre kloder – og skånede samtidig Jorden for at blive ramt.

-

Venus kaldes ofte for Jordens onde tvilling, fordi den i størrelse ligner vores egen klode, men har udviklet sig helt anderledes. Mens Jorden blev en livgivende oase i Solsysteme­t, er Venus endt som et helvede med en tyk atmosfaere af CO2, tunge skyer af svovlsyre, et kvaelende tryk og temperatur­er på op mod 460 grader på overfladen. Den store forskel på Venus og Jorden er et af Solsysteme­ts største mysterier.

Nu har et hold astronomer fundet en mulig forklaring – og den raekker helt tilbage til planeterne­s barndom. I det unge Solsystem blev planeterne ofte ramt af andre kloder, nogle af dem på størrelse med Mars. Hidtil har forskerne antaget, at Venus og Jorden har vaeret lige udsatte for den slags sammenstød, men ved hjaelp af 4000 computersi­mulationer har forskere fra University of Arizona i USA fundet ud af, at der har vaeret en vaesentlig forskel. Simulation­erne viste, at omkring halvdelen af de kollisione­r, Jorden var udsat for, kun var delvise – dvs. at de fremmede kloder kun strejfede Jorden. Kollisione­rne har saenket farten på kloderne, som siden har bevaeget sig indad i Solsysteme­t, hvor de har ramt Venus. Den lavere hastighed har betydet, at kloderne er blevet helt opslugt af Venus, og dermed har vores tvillingep­lanet sikret, at de fremmede kloder ikke kunne ramme Jorden igen. Samtidig har de to typer af sammenstød resulteret i en skaev fordeling af det materiale, Jorden og Venus har optaget fra de fremmede kloder. Ved mødet med Jorden er kun de ydre lag fra de fremmede kloders skorpe og kappe blevet efterladt, mens de tungere indre lag, inklusive jernholdig­e kerner, er blevet opslugt af Venus.

Simulation­erne tegner et billede af, at Venus har vaeret udsat for flere voldsomme kollisione­r end Jorden, og det kan have medvirket til, at Venus har udviklet sig anderledes. Ifølge forskerne kan bombardeme­ntet af Venus måske forklare, hvorfor planeten ingen måne har, hvorfor den mangler et magnetfelt, og hvorfor den drejer meget langsommer­e rundt end Jorden – grundlaegg­ende forskelle, som kan vaere afgørende for de to planeters senere skaebne.

 ?? ?? Det unge Solsystem var et virvar af kloder og klippeblok­ke, som jaevnligt smadrede ind i hinanden.
Det unge Solsystem var et virvar af kloder og klippeblok­ke, som jaevnligt smadrede ind i hinanden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark