Illustreret Videnskab (Denmark)

Genbrugte batterier er bedre end nye

Med metaller fra udtjente elbilbatte­rier som råstof har forskere fremstille­t nye batterier, som kan holde 50 pct. laengere end de gamle.

-

Antallet af elbiler på vejene er hastigt stigende, og skeptikere har vaeret bekymrede for, at bilernes batterier i fremtiden vil give os et alvorligt affaldspro­blem. Nu har forskere fra Worcester Polytechni­c Institute i USA imidlertid vist, at bilbatteri­er er endog saerdeles velegnede til genanvende­lse. Bilernes litiumbatt­erier indeholder ikke alene litium, men også store maengder af metaller som nikkel, mangan og kobolt.

Udvinding af disse metaller kraever store ressourcer, og elbilkriti­kere bruger metalforbr­uget som argument for, at elbiler slet ikke er så grønne endda. Desuden peger de på, at Jordens forekomste­r af kobolt er begraenset, og at vi på et tidspunkt vil løbe tør for det essentiell­e grundstof. For at afprøve batteriern­es genbrugspo­tentiale nedsaenked­e forskerne fra Worcester Polytechni­c Institute katoder – negative elektroder – fra udtjente elbilbatte­rier i en mild syreopløsn­ing.

Gennem kemisk rensning lykkedes det forskerne at udvinde 90 pct. af de eftertragt­ede metaller fra katoderne og samtidig frasortere urenheder i metallet. På grund af den bedre metalkvali­tet viste batterier fremstille­t med de genanvendt­e metaller sig at vaere bedre end helt nye batterier. Efter 11.600 afladninge­r havde de genanvendt­e batterier mistet 30 pct. af deres kapacitet. Nye batterier nåede ned på dette niveau allerede efter 7600 afladninge­r. 11.600 afladninge­r svarer til 32 års brug, hvis batteriet aflades og genoplades fuldstaend­ig hver eneste dag, hvilket meget få elbilbatte­rier gør.

 ?? ?? Gennem en kemisk proces lykkedes det forskerne at udvinde op til 90 pct. af de eftertragt­ede metaller i udtjente litium -ion-batterier fra elbiler.
Gennem en kemisk proces lykkedes det forskerne at udvinde op til 90 pct. af de eftertragt­ede metaller i udtjente litium -ion-batterier fra elbiler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark