Illustreret Videnskab (Denmark)

En hotdog koster 36 minutter af dit liv

Amerikansk­e forskere har sat konkrete tal på, hvad usunde og sunde måltider betyder for vores levetid.

-

Vi ved det godt: Fisk er sundt, og forarbejde­t kød er usundt. Frugt er godt, og hvidt brød er skidt. Men hvad betyder vores valg af fødevarer helt konkret for vores livslaengd­e? Det har et hold amerikansk­e forskere fra University of Michigan nu forsøgt at saette tal på. Forskerne har udviklet et saerligt indeks, som tager højde for, hvilke positive og skadelige effekter ingrediens­erne i en typisk portion af forskellig­e fødevarer medfører for vores levetid.

Det kan fx vaere indholdet af salt og sukker, som har negative effekter, fordi de øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme og overvaegt, eller fibre og umaettede fedtsyrer, som har positive effekter, fordi de saenker risikoen for bl.a. tarmkraeft og blodproppe­r. I alt har forskerne analyseret 5853 fødevarer og regnet ud, hvor lang tid de gennemsnit­ligt traekker fra eller laegger til vores liv. I den tunge ende ligger hotdoggen, som ifølge forskernes beregninge­r koster os 36 minutter af vores liv pga. dens høje indhold af forarbejde­t kød, maettede fedtsyrer og natrium.

Andre populaere måltider, som forkorter livet, er den dobbelte cheeseburg­er, som koster otte minutter og otte sekunder, og pizzaen, som skaerer syv minutter og otte sekunder af levetiden. I den livsforlae­ngende kategori finder vi fx fiskerette­r som laks, der laegger 13 minutter og fem sekunder til livet, samt bananer (13 minutter og 30 sekunder) og avocadoer (to minutter og otte sekunder). En amerikansk klassiker – peanutbutt­er- og syltetøjss­andwichen – falder overrasken­de positivt ud. Den forlaenger livet med hele 33 minutter og seks sekunder, fortrinsvi­s pga. jordnødder­nes store indhold af umaettede fedtsyrer, proteiner og fibre. Hvis forskernes beregninge­r holder stik, kan den negative effekt af en hotdog dermed naesten opvejes af den positive effekt af en peanutbutt­ersandwich. Det skal dog – desvaerre – ikke forstås sådan, at vi kan spise dobbelt så meget uden omkostning­er. Det kloge valg er naturligvi­s at skifte hotdoggen ud med sandwichen. Den beslutning vil give et nettoresul­tat på en time og ni minutter ekstra at leve i.

 ?? ?? Et højt indhold af salt og maettet fedt er med til at gøre hotdoggen så usund, at den skaerer 36 minutter af dit liv.
Et højt indhold af salt og maettet fedt er med til at gøre hotdoggen så usund, at den skaerer 36 minutter af dit liv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark