Illustreret Videnskab (Denmark)

Her er fremtidens elektriske transportm­idler

Scootere, cykler og små biler skal gøre fremtidens bytranspor­t baeredygti­g. Og måske skal biler en dag styres med tankens kraft.

- Klummens forfatter er Nicolai Franck, tech-ekspert med en stor viden indenfor teknologi, gadgets, internet og digitale tjenester. Han udgiver nyhedsbrev­et *Techliv* og er vaert på podcasten med samme navn.

Den store bil- og transportm­esse IAA Mobility har netop fundet sted i München. Bedømt ud fra de biler, elcykler, og andre køretøjer der blev vist frem, er der ingen tvivl om, at femtidens transport er elektrisk – og at saerligt autobranch­en har forstået, at baeredygti­ghed er et parameter, de er nødt til at konkurrere på.

Vi har samlet nogle af de mest interessan­te og innovative transportm­idler og fremtidsko­ncepter – med saerligt fokus på alternativ­er til bilen og andre former for moderne bytranspor­t.

1. LADCYKEL Polestar Re:Move leverer pakker

Jeg ved ikke rigtig, hvad man skal kalde denne dims fra det svensk/kinesiske firma Polestar. Men prototypen på Re:Move er i hvert fald taenkt til at levere pakker – typisk i byer hvor trafikken og luftforure­ningen er taet.

Re:Move er med sin bredde på blot 75 cm i omegnen af 12 cm smallere end en Christiani­acykel. Den kan altså sagtens køre på en cykelsti. Polestars elektriske stå-op transport-ladcykel kan ifølge firmaet baere op til 180 kg. Så der er altså rig lejlighed til at flytte selv ret tunge kasser og varer på denne nye form for transportm­iddel.

2. FIRHJULSCY­KEL Microlino er en nuttet bil

Transportm­idler designet til taet befolkede byer er en formentlig en trend, vi kommer til at se meget mere af. Den måske mest nuttede bil – som i virkelighe­den er en en slags elektrific­eret firhjulet cykel – er Microlino. Selvom den er meget kompakt, har den en tophastigh­ed på 90 km/t. Den første udgave af bilen, skulle snart vaere klar til at komme ud på gader og straeder i Europa.

3. KNALLERT BMW klar med elcykel

Hvor vigtigt det er for producente­rne at signalere, at de er med på baeredygti­ghedsbølge­n, bliver for alvor klart, når et firma som BMW, pludselig fremviser en elcykel.

Ifølge BMW kan i Vision AMBY, som er cyklens navn indstilles til at køre med tre forskellig­e tophastigh­eder 25, 45 og 60 km/t. Det er altså ligeså meget en knallert og semimotorc­ykel, som det er cykel. Konceptelc­yklen er udstyret med et stort batteri, som ifølge firmaet giver en raekkevidd­e på 300 kilometer ved den laveste hastighed.

4. BIL OG CYKEL Cyklen er i familie med en bil

Cyklen er en del af et nyt genbrugsko­ncept, som BMW også praesenter­ede i en biludgave, de kalder BMW i Vision Circular. Både bil og cykel er blandt andet lavet af genbrugt aluminium og genbrugspl­ast. Bilen bruger ligeledes lys til at give karosserie­t nogle af de design-detaljer, der normalt er lavet med metal eller plastik. Blandt andet på fronten.

5. BYBIL Billig elbil skal vaere allemandse­je

Der findes foreløbigt ikke rigtig nogen gode

muligheder, hvis behovet er en lille elektrisk bybil, der er til at betale. Men også dette segment bliver der snart kamp om.

Volkswagen fremviste på IAA-messen en koncept-bil med navnet ID. Life, som efter planen skal vaere klar til salg i 2025 og med en startpris på 20.000 euro – svarende til 150.000 danske kroner. Volkswagen har ovenikøbet halveret rattet, lidt i stil med Teslas nye Model S. Det er dog ikke sikkert, at den detalje bliver bevaret, når bilens endelige design er klart.

6. KNALLERT Tohjulet er bygget til bilfri byer

Valgmuligh­ederne for tohjulede elektriske køretøjer bliver flere og flere. Det svenske firma CAKE praesenter­ede deres seneste moped, Makka, som har et helt unikt design. Den kan bådes fås i en udgave, der har en topfart på 25 km/t og en der kan køre 45 km/t.

Samtidig praesenter­ede Makka et såkaldt mobility bundle, sammen med Polestar. Det gør det ikke blot muligt, at saette sin moped bag på sin elbil. Batteriet kan samtidig oplades direkte fra bilens batteri, mens den bliver fragtet. Konceptet er, at man skal parkere bilen udenfor fremtidens bilfri bykerner, og køre videre på sin moped.

7. FREMTIDSBI­L Mercedes styrer med tankekraft

Bilmesser er også stedet, hvor producente­rne praesenter­er deres vildeste idéer. Det gjorde Mercedes-Benz med deres konceptbil VISION AVT.

Bilen er designet til at skulle styres med tankens kraft, via et såkaldt brain-computer interface. Det er dog stadig en teknologi, som ligger mange år ude i fremtiden – hvis den nogensinde bliver til noget. Mercedes havde dog medbragt en meget tidlig prototype af selve bilens skal, som gaester på messen kunne prøve, at sidde i.

Nogle koncepter bliver ved tanken

Vores transportm­idler bliver elektrific­eret hurtigere, end de fleste nok ville have troet. Og der kommer flere og flere muligheder for at komme let omkring, uden nødvendigv­is at have en stor bil. Det er dog vigtigt at huske på, at flere af de viste transportm­idler er koncepter og prototyper. Det er altså ikke sikkert, at de bliver til virkelighe­d.

 ?? POLESTAR ?? 1
POLESTAR 1
 ?? CAKE ?? 6
CAKE 6
 ?? VOLKSWAGEN ?? 5
VOLKSWAGEN 5
 ?? ??
 ?? MICROLINO BWM BWM MERCEDES-BENZ ?? 2 7 3 4
MICROLINO BWM BWM MERCEDES-BENZ 2 7 3 4

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark