Illustreret Videnskab (Denmark)

Hvordan virker bølgekraft?

Store bølger, som slår ind mod kysten, er tydeligvis meget kraftfulde. Hvordan kan vi udnytte bølgernes energi, og kan bølgekraft blive en succes ligesom vindkraft?

-

TEKNIK Ingeniører­ne er i fuld gang med at udvikle bølgekraft­anlaeg, der kan tappe energi fra havets brusende bølger. Nogle anlaeg er placeret naer kysten og udnytter energien fra braendinge­n. Andre flyder som lange søslanger på havoverfla­den og bruger bølgernes vuggen til at producere strøm.

Bølgekraft­anlaeg kan også placeres på havbunden, hvor turbiner driver en generator rundt i takt med tidevandss­trømmen. En af de mest velkendte typer bølgekraft­anlaeg er den såkaldt svingende vandsøjle eller oscillatin­g water column (OWC). Et OWC-anlaeg er normalt opbygget af enten beton eller stål og består af et luftfyldt kammer, bølgen kan løbe ind i. Over kammeret sidder en turbine, som driver en generator, der skaber elektricit­et.

På verdenspla­n anslås det, at havenes bølger kan producere op til 2000 gigawatt elektricit­et. Dermed er potentiale­t uhyre attraktivt, men bølgekraft­anlaeggene har hidtil kaempet med høj pris og lav effektivit­et sammenlign­et med fx vindenergi. I dag har verdens vindmøller tilsammen en kapacitet på over 700 gigawatt. Hvis bølgekraft­en skal op på det niveau, skal prisen ned, og derfor arbejder forskerne stadig på at udvikle nye typer anlaeg. Nogle koncepter, fx det finske WaveRoller, som nu testes i Portugal, skal udnytte bølgeenerg­ien et stykke fra land, hvor vandet er 10-20 meter dybt. Generelt gaelder det, at bølgernes energi er større ude på havet end ved kysten. Til gengaeld er bølgekraft­anlaeg til havs dyrere at anlaegge og svaerere at vedligehol­de – og i stormvejr kan bølgernes kraft blive så stor, at den ødelaegger anlaeggene.

MEDICIN Den vaesentlig­ste grund til, at du skal faste før en operation i fuld bedøvelse, er at beskytte lungerne mod surt maveindhol­d.

Normalt sørger to ringmuskle­r i spiserøret­s øvre og nedre ende for, at den sure mavesaft ikke kan løbe op fra mavesaekke­n, gennem spiserøret og ned gennem luftrøret til lungerne. Men under bedøvelse slapper musklerne af, så der bliver fri adgang for mavesaften.

I lungerne kan mavesaften forvolde stor skade – blot tre-fire centiliter kan vaere dødeligt. Men ved at faste op til operatione­n reduceres risikoen, fordi mavesaekke­ns indhold af mavesaft saenkes. Derfor må du ikke indtage fast føde de sidste seks timer, inden du bliver lagt i narkose, ligesom du også skal holde dig fra fx bolsjer og tyggegummi. De første fire timer må du dog drikke lidt, fx et glas vand eller en kop te eller kaffe, men uden maelk. De to sidste timer op til operatione­n skal du helt undgå at drikke noget.

Hvis det er et lille barn, som skal opereres, er reglerne lidt anderledes. Spaedbørn kan få ammemaelk indtil to timer før operatione­n, men er der tale om modermaelk­serstatnin­g, gaelder de seks timer stadig, fordi modermaelk­serstatnin­g bliver liggende i mavesaekke­n i laengere tid end ammemaelk.

 ?? ?? Bølgekraft har ligesom vindkraft et enormt potentiale, men bølgekraft­anlaeg er endnu ikke så effektive som vindmøller.
Bølgekraft har ligesom vindkraft et enormt potentiale, men bølgekraft­anlaeg er endnu ikke så effektive som vindmøller.
 ?? ?? Patienten skal faste i seks timer op til en operation i fuld narkose for at saenke produktion­en af mavesaft, som ellers kan løbe til lungerne.
Patienten skal faste i seks timer op til en operation i fuld narkose for at saenke produktion­en af mavesaft, som ellers kan løbe til lungerne.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark