Illustreret Videnskab (Denmark)

Grafen skal fjerne flystøj

Et nyudviklet, ultralet isolerings­materiale kan benyttes i fly og nedbringe støjen fra motorerne med op til 80 pct.

-

Millioner af mennesker naer verdens lufthavne er generet af flystøj. Men nu har forskere fra University of Bath i England opfundet et nyt materiale til lydisoleri­ng, som kan nedbringe støjen fra flys jetmotorer markant.

Grafenoxid-polyvinyla­lkohol-aerogel (GPA) vejer kun 2100 gram pr. kubikmeter o gerder medde t lettes telydisole­ringsmater­iale i verden.

Forskerne har målt, at materialet i frekvensom­rådet 400-2500 Hz daemper lyden med 80 pct., og hvis det benyttes inde i nacellen – den cylinder under vingen, som indeholder jetmotoren – kan flystøjen nedbringes med ca. 16 dB.

Det betyder, at lydtrykket fra et overflyven­de jetfly reduceres fra omkring 105 dB til blot 90 dB, hvilket er på niveau med støjen fra en hårtørrer. Og isoleringe­n af en hel flymotor vil blot veje få kilo.

Grafen blev første gang fremstille­t i 2004 og udmaerker sig ved at vaere uhyre staerkt og meget let. Det består af kulstofato­mer bundet til hinanden i såkaldte kovalente bindinger, hvor atomerne deler elektroner med hinanden.

I isolerings­materialet G PA er grafen oxid pisket sammen med polyvinyla­lkohol – et stof, der b rugestil bl. a overfladeb­ehandling af papir og plast – så det får en marengsagt­ig struktur.

G PA er komplicer etat fremstille og derfor dyrere end traditione­lle isolerings­materialer som fx mineraluld­el lerglasfib­er. Der forvildet i førs teomgang vaere rettet mod flyindustr­ien, hvor prisen ikke har så stor betydning, hvis bare vaegten er lav.

Men senere kan GPA meget vel finde anvendelse i fx biler, hvor kabinen kan skaermes mod daekstøj, og i bygninger, hvor lyd enten skal holdes inde eller ude.

Forskerne bag opfindelse­n af det nye materiale håber, det kan vaere kommerciel­t tilgaengel­igt om mindre end to år.

 ?? ?? Materialet GPA kan reducere støjen fra flymotorer markant.
Materialet GPA kan reducere støjen fra flymotorer markant.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark