Illustreret Videnskab (Denmark)

Nu ved vi, hvor placeboeff­ekten sidder i hjernen

Nye skanninger i ultrahøj opløsning har afsløret placeboeff­ektens placering i hjernestam­men.

-

Over 10 pct. af verdensbef­olkningen skønnes at lide under kroniske smerter. Et nyt studie af den mystiske placeboeff­ekt giver nu forskere ledetråde til fremtidige behandling­er for smertepati­enterne. Studiet, der er foretaget ved The University of Melbourne i Australien, har anvendt avancerede fMRI-skanninger med en hidtil uset detaljegra­d til at identifice­re den eksakte lokation af både placebo- og noceboeffe­kten, der finder sted i hjernestam­men. Denne effekt er det uforklarli­ge faenomen, hvor behandling­er og bivirkning­er uden egentlig medicinsk virkning afføder aegte reaktioner i menneskehj­ernen.

Studiet blev foretaget, ved at deltagerne fik skannet deres hjerne, mens de havde et saerligt kobber-device omkring håndleddet, der blev varmet op til et moderat smertefuld­t niveau. Forskerne tilbød herefter at behandle det påvirkede område med én af i alt tre forskellig­e salver – en, der øgede smerten, en, der lindrede smerten, og en neutral creme, der hverken gjorde fra eller til. I de fleste tilfaelde oplevede deltagerne praecis den virkning, som de var blevet fortalt, behandling­en ville frembringe, mens alle tre salver i realiteten bestod af helt almindelig vaseline.

Det saerlige ved dette forsøg er, at deltagerne­s hjerne blev skannet samtidig i ultrahøj opløsning. Skanninger­ne har afsløret, at placeboeff­ekten øger aktivitete­n i et område kaldet rostral ventromedi­al medulla, der formidler smertesign­aler, mens den reducerer aktivitete­n i hjernens såkaldte grå substans, der hjaelper kroppen med at undertrykk­e smerte. Noceboeffe­kten forårsager den modsatte virkning. Forskerne bag undersøgel­sen håber, at den nye kortlaegni­ng af placeboeff­ektens eksakte placering i hjernestam­men fører til fremtidige behandling­er mod kroniske smerter ved fx nerveskade­r.

 ?? ?? Hjernestam­men forbinder storhjerne­n med lillehjern­en og rygmarven.
Hjernestam­men forbinder storhjerne­n med lillehjern­en og rygmarven.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark