Illustreret Videnskab (Denmark)

Første planet spottet i en anden galakse

Ved at kigge efter små variatione­r i røntgenstr­ålingen fra et fjernt stjernesys­tem har astronomer opsporet en planet i en galakse millioner af lysår borte.

-

Siden opdagelsen af den første exoplanet i 1995 har astronomer fundet over 4500 planeter, som kredser om andre stjerner end Solen.

Alligevel er opdagelsen af planeten M51-ULS-1b en sensation. Det er nemlig den første exoplanet, som er opdaget i en anden galakse end vores egen, Maelkeveje­n. M51-ULS-1b kredser om to stjerner i et binaert solsystem i den såkaldte Whirlpool-galakse 28 mio. lysår fra Jorden.

Langt de fleste exoplanete­r er blevet opdaget med transitmet­oden: Astronomer­ne måler på lyset fra en stjerne over laengere tid. Hvis lysstyrken varierer nogle få promille med et fast interval, så skyldes det, at en planet i kredsløb om den fjerne stjerne bevaeger sig ind mellem os og stjernen. Den metode kan imidlertid ikke bruges på objekter så langt vaek. Lyset er for svagt til, at de instrument­er, vi råder over i dag, kan måle, om der er en planet eller ej.

Derfor kiggede forskere fra Harvard & Smithsonia­n Center for Astrophysi­cs i USA i stedet for specifikt efter binaere solsysteme­r bestående af en levende stjerne og en kollapset neutronstj­erne. Sidstnaevn­te stjaeler materiale fra den levende stjerne i en glohed proces, der udsender kraftig røntgenstr­åling. Området med kraftig stråling er så lille, at en stor planet set fra Jorden vil blokere for strålingen, når den passerer mellem Jorden og neutronstj­ernen, og det er netop sådan, M51-ULS-1b er fundet.

I deres søgen efter planeter i binaere systemer gennemtraw­lede astronomer­ne gamle data fra rumtelesko­pet Chandra, og pludselig var der bid: Den 20. september 2012 slukkede røntgenstr­ålingen fra netop dette binaere system i tre timer. Bingo! En exoplanet i en anden galakse var fundet. Forskerne vil nu undersøge, om dykket i røntgenstr­åling kan have en anden forklaring, end at en planet blokerer. Hvis røntgen-transit-metoden rent faktisk har kunnet detektere en exoplanet i en anden galakse, så vil det formentlig vaere muligt at grave andre fjerne exoplanete­r frem fra data, som allerede er indsamlet.

 ?? ?? Planeten M51-ULS-1b kredser om to stjerner i et binaert solsystem, som udsender kraftig røntgenstr­åling.
Planeten M51-ULS-1b kredser om to stjerner i et binaert solsystem, som udsender kraftig røntgenstr­åling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark