Illustreret Videnskab (Denmark)

Vaccine mod gigt er på vej

Opdagelsen af et proteins betydning for udvikling af leddegigt er det første vigtige skridt på vej mod en vaccine.

-

LAEGEMIDLE­R Omkring én procent af befolkning­en er plaget af leddegigt. Hidtil har der ikke vaeret en kur mod den smertefuld­e sygdom, men nu har amerikansk­e forskere opfundet enlovende vaccine.Metoden bag vaccinen kan ikke alene forebygge de ulidelige smerter i fingre, håndled og knae, men måske også bekaempe sygdomme som psoriasis, sukkersyge og sklerose. Leddegigt er en såkaldt inflammato­risk, autoimmun sygdom. Kroppens eget immunforsv­ar forårsager en betaendels­e stilstand i leddene, og med tiden ned brydes brus kog knogler. Det kan medføre misdannels­er og nedsat funktion i leddene–og voldsomme smerter for patienten. Sygdommene r uhelbredel­ig, og eksisteren­de laegemidle­r kan kun forsinke gigtens udvikling og begraense symptomern­e. Men nu har forskere fra The University of Toledo i Ohio i USA taget det første vigtige skridt hen imod en effektiv vaccine.

Biokemiker­en Ritu Chakravart­i og hendes kolleger har laenge forsket i årsagen til autoimmune sygdomme, og de kom på sporet af et protein, som de mente måtte spille en rolle i udviklinge­n af leddegigt. For at efterprøve teorien om, at proteinet kaldet 14-3-3 zeta er ansvarligt for at udløse leddegigt, fjernede de genetisk proteinet hos forsøgsdyr og forventede, at dyrene så ikke ville få leddegigt. Men resultatet blev et helt andet. Fravaeret af proteinet forhindred­e ikke leddegigt, men forøgede derimod sandsynlig­heden for at udvikle sygdommen. 14-3-3 zeta er med andre ord ikke gigtpatien­ternes fjende, men derimod deres bedste ven. Ud fra 14-3-3 zeta oparbejdet i laboratori­et udviklede Ritu Chakravart­i og kollegerne en proteinbas­eret vaccine mod leddegigt. Ingen af de forsøgsdyr, som forskerne har testet vaccinen på, har udviklet leddegigt, og dyrenes knoglerer tilmed blevet stae r kere af vaccinen. Opdagelsen af, at man ved at styrke ét bestemt protein kan hindre autoimmune sygdomme i at bryde ud, kan få betydning for behandling­en af andre invalidere­nde sygdomme – fx psoriasis, sukkersyge og sklerose.

Indtil videre håber forskerne fra The University o f Toledo, a ten la egemiddel producentv­i l arbejde videre på deres opdagelse og ivaerksaet­te kliniske forsøg med gigtvaccin­en. For de fleste laegemidle­r tager rejsen fra petriskåle­n i laboratori­et til hylden på apoteket omkring ti år, så i bedste fald kan gigtvaccin­en nå ud til patienter i begyndelse­n af 2030’erne. | |

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark