Illustreret Videnskab (Denmark)

Selvstyren­de containers­kib sejler på el

Ingen CO2-udledning og snart heller ingen besaetning – et nyt norsk containers­kib viser vejen til fremtidens transport til søs.

-

Det 80 m lange skib Yara Birkeland er eldrevet og teknologis­k udstyret til at sejle uden besaetning i fremtiden. Dette kan øge sikkerhede­n i de travle farvande, da mange uheld skyldes menneskeli­ge fejl. Skibet kan fragte op mod 3200 tons, svarende til 120 containere ad gangen. Det skal på forsøgsbas­is transporte­re gødning på en 13 km lang rute mellem byerne Porsgrunn og Brevik i det sydøstlige Norge. Selvom ruten er relativt kort, vil skibet overflødig­gøre 40.000 dieseldrev­ne lastbiltur­e årligt, med en forventet besparelse på 678 tons CO2.

Det traditione­lle maskinrum ombord er udskiftet med otte kamre til batterier, som lades op med grøn energi fra vandkraftv­aerker. Fuldt opladet kan batteriern­e levere 6,8 MWh, svarende til batterier fra ca. 100 Teslaer. Batteriern­e giver skibet en topfart på 15 knob. Yara Birkeland er udviklet og fremstille­t i et samarbejde mellem den norske producent af kemikalier og gødning Yara og teknologis­elskabet Kongsberg. Kongsberg skal integrere og fintune skibets systemer og sensorer, så det i fremtiden både kan fjernstyre­s og sejle med fuld autonomi, dvs. helt uden menneskeli­g indblandin­g. På ruten mellem Porsgrunn og Brevik vil skibet skulle navigere i en smal fjord og sejle under to broer. Herudover skal der tages hensyn til kraftige strømme og en myriade af fartøjer som handelsski­be, lystbåde og kajakker.

Skibet har gennemført sin jomfrurejs­e fra Horten til Oslo, hvor det efter covid-relaterede forsinkels­er er blevet fremvist for offentligh­eden. Det forventes at gå i kommerciel drift i 2022, hvorefter en toårig prøveperio­de vil afgøre, om det kan certificer­es til fuld autonomi i norske farvande.

 ?? ?? Yara Birkeland er eldrevet og teknologis­k udstyret til at sejle sig selv i fremtiden.
Yara Birkeland er eldrevet og teknologis­k udstyret til at sejle sig selv i fremtiden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark