Illustreret Videnskab (Denmark)

Forskere finder opskriften på det perfekte kram

Undersøgel­se viser, at saerligt én ting er afgørende.

-

En god knuser varer mellem fem og ti sekunder, og maend kan bedst lide det såkaldte kryds-kram. Det viser en ny undersøgel­se.De seneste år har for de fleste budt på faerre kram end saedvanlig­t, og måske føler du dig lidt ude af traening, når du skal omfavne dine kaere. Heldigvis er forskere ved University of London gået videnskabe­ligt til vaerks for at afsløre hemmelighe­den bag det perfekte kram, som giver begge parter mest mulig nydelse.

Undersøgel­sen er baseret på to forskellig­e forsøg, der begge antyder det samme: Det afgørende for det perfekte kram er, at det varer laenge nok.

Det ene forsøg blev foretaget indendørs i et laboratori­um, hvor 48 frivillige kvinder i alderen 18 til 43 blev bedt om at omfavne en af de kvindelige forskere. Alle frivillige skulle have bind for øjnene, hvorefter forskeren gav dem ét af i alt to typer kram: kryds-krammet, hvor den ene arm går over den andens skulder, mens den anden arm går under dennes skulder, eller nakke-talje-krammet, hvor den ene krammer talje, mens den anden krammer hals.

I det andet forsøg gik forskerne rundt på universite­tet og bad tilfaeldig­e venne- eller kaerestepa­r om at kramme hinanden. Parrene var både af samme og af forskellig­e køn.

Begge forsøg viser, at den primaere faktor, der har indflydels­e på kvaliteten af et godt kram, er varigheden af det: Det perfekte knus varer mellem fem og ti sekunder.

Om krammet var kryds-kram eller nakke-talje-kram, havde beskeden indflydels­e på kvaliteten af det. Maend, der krammede andre maend, foretrak dog primaert kryds-krammet. Forskerne gør opmaerksom på, at studiet er foretaget i Storbritan­nien. Hvordan et kram opleves, er sandsynlig­vis betinget af kultur og omstaendig­heder.

 ?? ?? Det ene forsøg blev foretaget indendørs i et laboratori­um, hvor 48 frivillige kvinder i alderen 18 til 43 blev bedt om at omfavne en af de kvindelige forskere.
Det ene forsøg blev foretaget indendørs i et laboratori­um, hvor 48 frivillige kvinder i alderen 18 til 43 blev bedt om at omfavne en af de kvindelige forskere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark