Illustreret Videnskab (Denmark)

Draebersne­glen er bygget til succes

Den kan parre sig med andre arter og fraeser sig igennem alt takket vaere et drabeligt gab med 27.000 taender. Draebersne­glens spektakula­ere anatomi gør den ustoppelig.

-

Et slimet spor af ødelaeggel­se straekker sig gennem blomsterbe­det. For enden af sporet kryber en fed, brunlig snegl sig langsomt fremad, mens dens 27.000 taender fraeser sig igennem jordbaer og prydplante­r.

Umiddelbar­t ser den ikke saerlig frygtindgy­dende ud, men den er et af de mest forhadte dyr blandt haveejere og har derfor fået øgenavnet “draebersne­glen”. Og sneglen er ikke kun et mareridt i køkkenhave­rne. Den lokale sorte skovsnegl er i fare for at blive udryddet, i takt med at draebersne­glen spreder sig stadig laengere ud i verden.

Men nu er forskerne klar til at saette en stopper for invasionen. En ny teknik skal nemlig redde økosysteme­r i tide, inden de bliver inficeret og overtaget af det slimede skadedyr.

Snegle har eksisteret i 500 mio. år

Snegle hører til en af klodens aeldste dyregruppe­r, bløddyrene. De tidligste tegn på snegle er 541-485 millioner år gamle, men nogle forskere mener, at de opstod endnu tidligere.

Da bløddyr ikke har nogen knogler, som kan bevares, er palaeontol­ogernes viden om fortidens snegle hullet. De ved dog, at de aeldste snegle var havdyr, og at de første landlevend­e snegle krøb på land for ca. 350 millioner år siden. Mange af fortidens arter forsvandt under masseudryd­delsen for 65 millioner år siden, der også gjorde en ende på dinosaurer­ne. Begivenhed­en sendte den slimede dyregruppe på en ny kurs, der ledte til de snegle, vi kender.

I dag findes der ca. 70.000 arter af snegle, hvilket gør dem til de artsrigest­e bløddyr i verden. Snegle er vigtige for økosysteme­r, da de fungerer som en slags skraldemae­nd. De spiser døde dyr og planter og fremskynde­r dermed nedbrydnin­gsprocesse­n, der genbruger organisk materiale og frigiver naeringsst­offer til jorden. Arterne findes i et vaeld af former og farver – nogle med små huse, nogle med store, nogle med glatte huse, andre med pigge på. Og så er der nøgensnegl­e helt uden huse. En af dem er den forhadte iberiske skovsnegl, bedre kendt som draebersne­glen.

Skadedyret er franskmand

Lige så gavnlige snegle er i økosysteme­r, hvor de naturligt passer ind i, lige så store problemer skaber de der, hvor de ikke hører hjemme. Draebersne­glen er et eksempel på en uvelkommen gaest, som ikke oprindelig­t hører til i Skandinavi­en og derfor volder store skader.

Og det er ikke kun folks haver, som er under angreb, men også nogle af vores favoritafg­røder. Den første skandinavi­ske draebersne­gl blev registrere­t i Sverige i 1975, og siden 1997 er udbredelse­n for alvor taget til. Sneglene kom sandsynlig­vis hertil via handel med jord, planter og kompost, hvor aeg og snegleunge­r gemte sig i stort antal.

Som navnet antyder, blev den iberiske skovsnegl oprindelig­t anset for at stamme fra Spanien og Portugal, men den idé bliver nu udfordret. I 2020 udførte et hold forskere fra Polen, Tyskland og Norge omfattende genetiske undersøgel­ser af draebersne­gle i 26 europaeisk­e lande. Analyserne viste, at draebersne­glen ikke er den samme skovsnegl som den, der findes på Den Iberiske Halvø. I stedet stammer draebersne­glen sandsynlig­vis fra et

område i Frankrig, der straekker sig mod det vestlige Tyskland.

I dag har draebersne­glen spredt sig over det meste af Europa. Kulde lader ikke til at vaere en hindring, da den allerede har indtaget Finland, Island, Faerøerne og Grønland. Og senest måtte så fjerne egne som Mexico i 2021 annonceren draebersne­glens ankomst.

Få dyr kan få en draebersne­gl ned

Det største problem med draebersne­glen er samtidig nøglen til dens succes: Den er en altaedende grovaeder. Alt fra kål og grøntsager til krydderurt­er, prydplante­r og frugter – isaer de lavthaenge­nde jordbaer – bliver fortaeret, når draebersne­glen kryber forbi. Opgørelser fra Polen viser, at sneglen maesker sig i mere end 100 forskellig­e plantearte­r, og jordbaerpl­antager i Norge har mistet over 50 procent af høsten pga. draebersne­gle.

Også ådsler, ekskrement­er og slim ryger indenbords, ligesom sneglen tyr til kannibalis­me, hvis den kommer forbi en død artsfaelle. Derudover har draebersne­glen få naturlige fjender på de nordlige breddegrad­er.

Pindsvin, padder og enkelte fuglearter har indimellem draebersne­gle på menuen, men de foretraekk­er indfødte skovsnegle, da draebersne­gle er sejere og mere slimede. Solsorte kan fx finde på at tørre sneglene af i graesset for at fjerne slim, før de spiser dem.

En generel bekymring ved invasive arter er, at de er bedre til at tilpasse sig og derfor udkonkurre­rer de lokale arter. I en undersøgel­se testede forskere draebersne­glens tilpasning­sevner i forhold til brunsnegle­n – en indfødt nordeuropa­eisk skovsnegl – ved at udsaette sneglene for forskellig­e temperatur­er og variatione­r i maengden af føde. Evnen til at håndtere aendringer­ne blev vurderet

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Den 480 mio. år gamle Calvapilos­a kroegeri er en primitiv slaegtning til alle nulevende bløddyr – herunder også draebersne­glen. Fossiler afslører, at dyret havde en indbygget hjelm.
Den 480 mio. år gamle Calvapilos­a kroegeri er en primitiv slaegtning til alle nulevende bløddyr – herunder også draebersne­glen. Fossiler afslører, at dyret havde en indbygget hjelm.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark