Illustreret Videnskab (Denmark)

Ny type supernova løser 40 år gammel gåde

Små stjerner bliver til hvide dvaerge, når de dør. Store stjerner ender som neutronstj­erner eller sorte huller. Men hvad med dem midtimelle­m? Efter 40 års eftersøgni­ng har en ny type supernova givet forskerne svaret.

-

Pludselig dukker en ny stjerne op på himlen. Stjernen lyser så klart, at den ikke blot kan ses om natten, men også om dagen. Året er 1054, og kinesiske astronomer registrere­r det nye himmellege­me som en “gaestestje­rne”, der kan ses på nattehimle­n i 653 døgn, før den forsvinder igen.

964 år senere sidder den japanske amatørastr­onom Koichi Itagaki og analyserer billeder, han netop har taget af nattehimle­n ved hjaelp af sit teleskop.

På et af billederne opdager han en lille, lysende prik, der ikke var der før. Han skynder sig at indrapport­ere sit fund, og profession­elle astronomer følger op på opdagelsen ved hjaelp af større teleskoper.

I dag mener astronomer­ne, at de to observatio­ner fra 1054 og 2018 har noget tilfaelles. I begge tilfaelde har astronomer­ne fået øje på en supernova – en eksplodere­nde stjerne – af en saerlig og sjaelden type, der kaldes en elektronin­dfangnings­supernova (EI-supernova).

Med opdagelsen kan forskerne endelig forklare, hvad der sker med stjerner, der er langt større og tungere end Solen, men som trods alt ikke hører til i den absolutte superliga blandt stjernerne.

Skaebnen for de mellemstor­e stjerner, der vejer mellem otte og ti gange så meget som Solen, har ellers vaeret omdiskuter­et blandt astronomer­ne.

Teorien er 40 år gammel

Det er mere end 40 år siden, at astronomen Ken’ichi Nomoto fra universite­tet i Tokyo forudsagde eksistense­n af EI-supernovae­r. Siden har astronomer­ne ledt efter supernovae­r, der kunne passe med den teoretiske beskrivels­e, men først med den nyfundne supernova SN 2018zd var der gevinst. Observatio­ner

gennem et par år med flere teleskoper har nu endeligt overbevist dem om, at SN 2018zd må vaere en EI-supernova.

Dermed står det klart, at de mellemstor­e stjerner ender deres dage ganske dramatisk. Når de løber tør for braendstof, eksplodere­r de som supernovae­r og efterlader neutronstj­erner – ekstremt kompakte himmellege­mer, der mest består af neutroner.

Supernovae­r er universets kraftigste eksplosion­er. En enkelt supernova kan lyse lige så staerkt som milliarder af almindelig­e stjerner, samtidig med at den kaster sine rester af tunge grundstoff­er ud i universet. Her kan de senere indgå i dannelsen af nye stjerner med tilhørende planeter, som det er sket i vores eget solsystem.

Uden supernovae­ksplosione­r ville Solsysteme­t mangle mange af de grundstoff­er, der er nødvendige for at danne planeter og liv. Derfor er det vigtigt for astronomer­ne at

forstå supernovae­r ordentligt – og det vaekker naturligt nok opsigt, når en helt ny slags supernova dukker op.

Den grundlaegg­ende mekanisme bag alle supernovae­r er, at det indre tryk, som findes i en stjerne, bliver for svagt til at modstå tyngdekraf­ten, som virker i den modsatte retning.

Stjernen kan kun opretholde sit indre tryk, så laenge den har braendstof til at holde gang i sine fusionspro­cesser.

Når der ikke er flere atomkerner, der kan fusionere, får tyngdekraf­ten overtaget. Stjernens kerne falder sammen, og resultatet er en supernovae­ksplosion.

De ydre dele af stjernen falder først ned mod centrum og blaeses bagefter ud i rummet, mens kernen forvandles til et ultrakompa­kt objekt – en neutronstj­erne eller et sort hul.

Døde stjerner kan eksplodere

Hidtil har astronomer­ne kendt processen bag to typer af supernovae­r. Den ene type opstår, når meget tunge stjerner dør, mens den anden er resultatet af en proces, hvor en lettere, men allerede død stjerne – en såkaldt hvid dvaerg – får mulighed for at suge nyt stof til sig.

Det kan enten vaere fra en partnerstj­erne, den kredser om, eller en anden hvid dvaerg, den støder sammen med.

Med observatio­nerne af SN 2018zd har astronomer­ne forklaring­en på, hvordan også stjerner i mellemklas­sen kan ende som supernovae­r. I de mellemstor­e stjerner er der kamp til stregen mellem tyngdekraf­ten og trykket fra atomerne i stjernens indre, når stjernen er ved at braende ud. Her er tyngdekraf­ten ikke umiddelbar­t staerk nok til at få stjernen til at kollapse fuldstaend­ig, men Ken’ichi Nomoto regnede ud, at det godt kan ske alligevel.

Trykket på kernen bliver nemlig så stort, at atomernes elektroner presses ind i atomkerner­ne, og uden elektroner­nes hjaelp kan stjernens kerne ikke holde stand.

Situatione­n svarer til at presse luft sammen i en tilstoppet cykelpumpe. Når du laegger pres på stemplet, kan du maerke, at luftens molekyler gør modstand. Jo hårdere du trykker, desto større bliver modstanden.

Men hvis en stor del af molekylern­e pludselig forsvandt, som elektroner­ne forsvinder i centrum af en døende, mellemstor stjerne, ville modstanden forsvinde, så du nemt kunne presse stemplet i bund.

Tilsvarend­e får tyngdekraf­ten let spil, når elektroner­ne i stjernens kerne pludselig forsvinder. Resultatet er et kollaps, der er voldsomt nok til at udløse en supernova som den, astronomer­ne nu har observeret.

Den nye EI-supernova befinder sig i galaksen NGC 2146 hele 31 millioner lysår fra Jorden, så den syner ikke af meget. Og da astronomer­ne først fik øje på den, opfattede de den ikke som noget saerligt. Men naermere observatio­ner af SN 2018zd viste, at den opførte sig anderledes end andre supernovae­r, og det bragte forskerne på sporet.

Grundstoff­er gav beviset

Den teoretiske model for en EI-supernova fortaeller, at den er ret svag af en supernova at vaere, og at den ikke udsender så meget radioaktiv­t nikkel, som det normalt ses.

Desuden vil den vaere omgivet af en masse stof, som stjernen kaster af sig umiddelbar­t før eksplosion­en, og dette stof vil rumme mere helium, kulstof og kvaelstof, men mindre ilt, end det ses for de større stjerner, der eksplodere­r som supernovae­r.

Astronomer­ne brugte en raekke teleskoper til at følge SN 2018zd igennem et par år, og det stod stadig klarere, at der kunne vaere tale om en EI-supernova, for lysstyrken passede med teorien. Saerlige instrument­er på tvillinget­eleskopet Keck på Hawaii kunne desuden identifice­re de grundstoff­er, som blev udsendt af supernovae­n, og også her passede pengene.

Det endelige bevis fik forskerne ved hjaelp af gamle billeder fra de to rumtelesko­per Hubble og Spitzer. Her fandt de den stjerne, der endte med at eksplodere som supernovae­n SN 2018zd – og det var praecis en rød superkaemp­e af den type, der ifølge teorien vil ende som EI-supernova.

Men måske kom de kinesiske astronomer først, for det har formentlig vaeret en EI-supernova, de så tilbage i 1054. Det passer i hvert fald med lysstyrken og varigheden, som den er beskrevet i gamle kinesiske optegnelse­r. Dengang foregik eksplosion­en i vores egen galakse kun 6500 lysår herfra, og derfor kunne den ses med det blotte øje.

Med opdagelsen af SN 2018zd har astronomer­ne fået en god forståelse af, hvordan stjerner i mellemklas­sen dør. Nu vil de fortsaette jagten på EI-supernovae­r, så de kan finde ud af, hvor hyppige de er, og hvor stor betydning de har for sammensaet­ningen og spredninge­n af grundstoff­er i universet.

KEN’ICHI NOMOTO TEORETIKER­EN BAG EI-SUPERNOVAE­R Dette er et vidunderli­gt eksempel på kombinatio­nen af observatio­ner og teori.

 ?? ?? Den smukke Krabbetåge er formentlig resterne af en EI-supernova, kinesiske astronomer observered­e i år 1054. Beskrivels­en af den er fra et kinesisk skrift fra 1414.
Den smukke Krabbetåge er formentlig resterne af en EI-supernova, kinesiske astronomer observered­e i år 1054. Beskrivels­en af den er fra et kinesisk skrift fra 1414.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark