Illustreret Videnskab (Denmark)

DANSKER DRAEBTE 1500 ÅRS LAEGEKUNDS­KAB

I 1500 år støttede laegerne sig til de gamle graekeres teorier om menneskets anatomi, men så smed danskeren Thomas Bartholin en videnskabe­lig bombe, der endegyldig­t vendte billedet på hovedet.

-

Islutninge­n af marts 1654 sniger tre maend sig gennem Københavns gader. Anatomen Thomas Bartholin og hans to assistente­r skal dissekere et friskt lig. Endnu anser dele af befolkning­en opskaering af døde mennesker for ligskaendi­ng, så de tre maend må vaere diskrete.

Gruppen stopper ved et hus og banker på. En kvinde åbner og leder dem til et beskidt kammer. I hjørnet ligger liget af en 30-årig mand, som er død fire timer forinden. Mens kvinden holder vagt foran døren, går Bartholin og hans to assistente­r i gang med at åbne liget med deres skalpeller. Kort efter lyder et glaedesudb­rud fra Bartholin. I sin senere afhandling skriver han:

“Men se! Der viser sig to lymfekar!” Euforien er stor hos de tre maend. Som de første har Thomas Bartholin og hans to assistente­r fundet lymfekar i et menneske – en del af kroppens kredsløb. Opdagelsen fører til, at de 1500 år gamle teorier om, at leveren er kroppens blodskaben­de organ, punkteres: Lymfekarre­ne fører nemlig naeringsst­offer vaek fra leveren, og dermed kan det organ ikke vaere stedet, hvor blodet bliver dannet.

Forkerte teorier bestod i 1.500 år

Siden den graeske laege Galen i 100-tallet e.Kr. fremsatte sine teorier om menneskets anatomi, havde videnskabe­n vaeret overbevist om, at blodet blev dannet i leveren under “kogning”.

Først omkring 1500-tallet blev Galens laere for alvor udfordret, da kirken gav sin tilladelse til, at laerde ved Europas universite­ter måtte skaere i menneskeli­g i såkaldte anatomiske teatre. Hurtigt måtte videnskabs­folkene forundret konstatere, at kroppens indre slet ikke svarede til Galens teorier; bl.a. kunne anatomerne ikke lokalisere den “livsånd”, som den gamle graeker påstod findes i blodet. Samtidig fulgte også et skift i måden at taenke på i Europa. Nu skulle en videnskabs­mand

ikke laengere kun granske de klassiske tekster – som fx Galens teorier – men med egne øjne undersøge naturen og afdaekke dens hemmelighe­der. Også Danmark var med på den nye bølge, og i 1644 fik Københavns Universite­t et anatomisk hus.

Den naermest enevaeldig­e leder af afdelingen, Thomas Bartholin, var en af de mest anerkendte anatomer i Europa. Ofte foretog Bartholin dissekerin­gerne, mens den danske kong Frederik 3. ivrigt fulgte med ved siden af. Kongen lovede tilmed at sende en konstant strøm af friske lig fra henrettede forbrydere hen til Bartholins nye anatomihus.

Bartholin får inspiratio­n

Selvom den danske anatom ivrigt studerede andres observatio­ner, så drømte Bartholin om med egne øjne at se det, hans fagfaeller havde fundet. Isaer var Bartholin optaget af franskmand­en Jean Pecquets fund af nogle hidtil ukendte kar i dyr og af englaender­en William Harveys teorier om blodets kredsløb i kroppen. Ved at beregne, hvor meget blod der passerede gennem hjertet, konkludere­de den engelske laege i 1628, at leveren for at stemme overens med Galens teorier skulle producere ca. 245 liter blod om dagen – et tal, som var alt for stort i forhold til menneskets vaegt.

Efter års arbejde og mange opskaering­er af både døde dyr og mennesker var Bartholin den første, som i begyndelse­n af 1650’erne udførligt beskrev funktionen for karrene, som Pecquet havde fundet; bl.a. fandt Bartholin ud af, at disse lymfekar, som han kaldte dem, indgår i blodets kredsløb.

Efter dissekerin­gen af den 30-årige mand er Bartholin overbevist om, at han som den første har fundet Pecquets kar i et menneske – og at karrene indgår i et fintmasket netvaerk. Og da karrene ikke leder blodskaben­de naering til leveren – men vaek – kan det organ ikke vaere bloddannen­de. Dermed gennemhull­er han endegyldig­t den 1500 år gamle laere.

Leveren bliver angrebet

Fundet er revolution­erende, og Bartholin går omgående i gang med at beskrive opdagelsen i afhandling­en “Vasa lymphatica in Homine nuper inventa” – Lymfekarre­ne, som nyligt er fundet hos mennesker. Skadefro tilføjer han undertitle­n “og leverens begravelse”.

Den danske anatom ved, hvilket minefelt han er på vej ud i. Både han selv, Pecquet og Harvey har tidligere vaeret under beskydning fra de såkaldte galenister, som staedigt holder fast i oldtidens medicinske verdensbil­lede. En af modstander­ne er Europas førende anatom, Jean Riolan i Paris.

Da Bartholins afhandling udkommer i maj 1654, lader angrebet fra Jean Riolan heller ikke vente laenge på sig. Samme sommer udsender franskmand­en et modskrift. Da en af Bartholins assistente­r i en boghandel får fat på Riolans “skamløse skrift”, bliver assistente­n så vred over det, “denne ondskabsfu­lde, gamle mand” skriver, at stemmen svigter ham.

Den naesten 40 år aeldre Riolan retter et bidende angreb mod Bartholin, som han nedladende benaevner “den ungdommeli­ge anatom, som kun i et femår har vaeret professor”.

Riolan afviser danskeren med ordene: “Ingen, som er i besiddelse af sin fulde fornuft, kan tro dette. At kende disse kar er unyttigt, at undersøge dem er tåbeligt, og det giver ingen hjaelp til at udøve laegekunst­en bedre.”

Spottende slutter Riolan af med at rette opmaerksom­heden på Bartholins navn for de nyfundne kar, “Vasa lymphatica”. Ifølge Riolan er navnet ganske rammende, da det minder om det latinske ord lymphaticu­s, som betyder skør.

Riolans angreb svaekker dog ikke Thomas Bartholins anerkendel­se. I Paris skriver Jean Pecquet med beundring, “at der naeppe er noget anatomisk spørgsmål, selv nok så dunkelt, som ikke ville kunne klarlaegge­s, hvis Bartholin sleb sin dissektion­skniv eller faestede sine skarpsindi­ge øjne derpå”.

Også rektoren på Københavns Universite­t, Ole Worm, støtter Bartholin.

“Man skulle tro, at han (Riolan, red.) var opdraget blandt gamle koner, som har deres lyst i at kives, smaede, spotte og sønderflae­nge brave folks rygte,” skriver han i et brev til sin professor og råder ham til at lade som ingenting og i tavshed “forbigå den vredagtige gamle mands smaedeskri­verier”.

Riolan svarer igen

Men Jean Riolan vil ikke give op. For den franske anatom er det komplet vanvittigt, at både landsmande­n Jean Pecquet og nu også Thomas Bartholin ønsker at fratage leveren dens 1500 år gamle rolle. I fortørnels­e sender Riolan et advarselsb­rev til de parisiske laeger:

“En ung mand ved navn Pecquet har frataget leveren dens aeldgamle vaerdighed som bloddannen­de organ og overgivet den til glemslen, mens en anden ung mand, anatomen Thomas Bartholin i København, endog har skrevet en gravskrift over den.”

Bartholin holder sig heller ikke tilbage. Mod slutningen af 1654 udsender han et hånende skrift rettet mod Jean Riolan. Her slår Bartolin fast, at lymfekarre­ne og deres funktion i forhold til leveren er endegyldig­t bevist. Efter Bartholins mening bør Riolan “ikke misunde andre, der har nået det, I ikke selv kunne på grund af alderdom”.

Bartholin gik over i historien

Ved at slå på alderdomme­n rammer Bartholin franskmand­ens ømme punkt. AErekaer og bitter konstatere­r Jean Riolan, “at Bartholin må glaede sig til hans død. Så har han ingen til at modsige sig på anatomiens område”.

Det får den gamle anatom ret i. Da Jean Riolan dør den 19. februar 1657, er han en af de sidste galenister. Nye generation­er af forskere anerkender i stedet Pecquets, Harveys og Thomas Bartholins opdagelser og beskrivels­e af lymfesyste­mets betydning for leveren.

I dag er lymfekarre­ne navngivet efter de første ord i titlen på Bartholins afhandling om lymfekarre­ne: “Vasa lymphatica”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark