Illustreret Videnskab (Denmark)

Hvordan opstår haglbyger?

Om foråret kan vi pludselig blive bombardere­t af haglbyger. Men hvordan kan isklumpern­e opstå, når det ellers er så lunt i vejret?

-

Hagl dannes som regel i store tordenskye­r og består af underafkøl­ede vanddråber. Underafkøl­et vand er flydende, selvom det er under frysepunkt­et, og kan nå helt ned til -48 °C, før det fryser. Faenomenet optraeder hyppigt som småbitte vanddråber i atmosfaere­n – såkaldte skydråber.

Dråberne fryser ikke, fordi de består af meget rent vand. Rent vand mangler de såkaldte nukleation­skerner, som iskrystall­erne begynder deres vaekst omkring. Det kan fx vaere et mikroskopi­sk støvkorn, der er fanget inde i dråben.

Hvis vandet forstyrres af voldsomme bevaegelse­r, mens afkølingen finder sted, kan dannelsen af iskrystall­er dog også forekomme uden nukleation­skerner.

Temperatur­en i atmosfaere­n falder med højden, så kraftige, opadgående vinde kan sende de små vanddråber op i en højde, hvor temperatur­en er under 0 °C.

På vores breddegrad­er sker det om foråret og i sommermåne­derne typisk et par kilometer over jordoverfl­aden. Og da store bygeskyer kan vaere op til 12 kilometer høje, er temperatur­en i langt det meste af skyen under frysepunkt­et.

Når de underafkøl­ede dråber oppe i skyen rammer ind i hinanden, er det nok til at forstyrre dem, så de begynder at danne iskrystall­er.

De første krystaller skaber en mikroskopi­sk kerne, et såkaldt haglkim, som flere krystaller dannes omkring. Herfra vokser haglet hurtigt i størrelse, når det støder sammen med flere underafkøl­ede vanddråber – indtil det er så tungt, at det falder til jorden.

I ekstreme tilfaelde kan hagl nå at blive over 15 cm i diameter, før de rammer jorden.

 ?? ?? Haglene her er små i sammenlign­ing med verdens største hagl, som målte over 15 cm i diameter og vejede 700 gram.
Haglene her er små i sammenlign­ing med verdens største hagl, som målte over 15 cm i diameter og vejede 700 gram.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark