Illustreret Videnskab (Denmark)

Har den globale opvarmning en effekt på foråret?

Når nu vores klode hele tiden bliver varmere, betyder det så også, at laengden af de fire årstider har aendret sig?

-

Det er dagens laengde og Solens højde på himlen, der rent astronomis­k definerer årstiderne. De forhold aendrer den globale opvarmning ikke på. Opvarmning­en aendrer til gengaeld på tidspunkte­t for haendelser, som vi knytter til de enkelte årstider.

I 2017 gennemgik tre forskere i tidsskrift­et Nature Scientific Reports hele 743 tegn på forårets komme på den nordlige halvkugle fra de seneste 86 år. Studiet dokumenter­ede, at forårskåde frøkvaek, knopskydni­ng hos planter og summende insekter kan opleves tidligere og tidligere.

Undersøgel­sen viste fx, at foråret i årtiet op til artiklens udgivelse rykkede frem med én dag på breddegrad­er omkring Kreta. Laengere nordpå, omkring Paris, ankom foråret fire dage tidligere end et årti før. Og isaer nord for den

59. breddegrad, hvor Oslo, Stockholm og Helsinki omtrent ligger, er foråret rykket markant frem.

I Arktis er tendensen saerlig tydelig, og forårstegn­ene hele 16 dage tidligere på faerde. Det skyldes ikke mindst faenomenet polarforst­aerkning, som betyder, at når Jordens temperatur stiger én grad i gennemsnit, stiger den mellem to og tre grader i klodens koldeste egne.

Det tidligere forår presser dyrene til at tilpasse sig, og flere undersøgel­ser viser, at de arter, som formår det, får en klar evolutiona­er fordel. Forskere fra University of Alberta i Canada påviste fx allerede i 2003, hvordan det røde egern udnyttede de nye forhold. Den tidlige varme om foråret betød, at egernet kunne nå at få to kuld unger om året, fordi det første kuld kom til verden 18 dage tidligere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark