Illustreret Videnskab (Denmark)

... vi sendte store parasoller i rummet?

Er det muligt at modvirke drivhuseff­ekten ved at sende store spejle eller parasoller ud i rummet, så indstrålin­gen fra Solen bliver daempet? Det kunne vel saenke temperatur­en?

-

Idéen om at mindske Solens indstrålin­g som en modvaegt til den menneskesk­abte globale opvarmning opstod allerede i 1970’erne. Den slags tekniske løsninger, som med overlaeg forrykker klimasyste­met, kaldes i dag geoenginee­ring.

Der er flere bud på rumbaseret geoenginee­ring. Det simpleste er spejle, der reflektere­r sollyset, inden det når atmosfaere­n. Den løsning skaber dog markante skygger på jordoverfl­aden. Derfor foreslår andre en linse 1.500.000 km ude i rummet. Linsen skal bryde lyset en smule, så det daempes med fx én procent over hele kloden.

Rumbaseret geoenginee­ring er dog naeppe økonomisk attraktiv i forhold til mere jordnaere løsninger. Det er i hvert fald konklusion­en fra Royal Society under det britiske Videnskabe­rnes Akademi, som i 2015 gennemført­e beregninge­r af omkostning­erne. Rusland er den hidtil eneste nation, som har eksperimen­teret med idéen ved at opsende solspejlet Znamya2 i oktober 1992. Det 20 m store sejl foldede sig korrekt ud og reflektere­de Solens lys som planlagt.

Spejlet var dog vinklet, så det sendte lyset ned på jordoverfl­aden og skabte et lysende punkt med styrke som fuldmånen. Russernes plan var nemlig ikke at begraense indstrålin­gen, men at oplyse de russiske byer naer polarcirkl­en i vintermåne­derne. Planerne blev dog skrinlagt, da en større version, Znamya2.5, gik tabt i 1999.

Generelt er svagheden ved idéen om parasoller i rummet, at den kun kan bidrage til at saenke temperatur­en på Jorden – og ikke løse de andre problemer, vores CO udled2 ning skaber, fx forsuring af havene.

 ?? ??
 ?? ?? Parasoller eller spejle i rummet kan daempe solindstrå­lingen, men løsningen er ekstremt dyr.
Parasoller eller spejle i rummet kan daempe solindstrå­lingen, men løsningen er ekstremt dyr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark