Illustreret Videnskab (Denmark)

Et pust i naesen forebygger alzheimer

Der findes ingen kur mod alzheimer, men efter 20 års forskning kan en vaccine langt om laenge vaere på vej.

-

Hjernesygd­ommen alzheimer er den mest udbredte type demens i verden, men laegeviden­skaben er indtil videre kommet til kort i udviklinge­n af en vaccine. Nu begynder verdens første forsøg på mennesker, der skal teste sikkerhed og effektivit­et af en mulig naesevacci­ne mod den neurodegen­erative sygdom.

Forskere ved Brigham and Women’s Hospital i Boston, Massachuse­tts, USA, vil efter 20 års forskning i vaccinen afprøve den på 16 patienter i alderen 60-85. Ifølge den ledende forsker på forsøget, dr. Howard L. Weiner, er dette skridt skelsaette­nde i arbejdet med at komme sygdommen til livs. Patientern­e har alle tidlige symptomer på alzheimer og får hver isaer to doser af naesevacci­nen med en uges mellemrum. Vaccinen anvender hjaelpesto­ffet Protollin, som forskerne håber vil aktivere kroppens immunrespo­ns gennem de hvide blodlegeme­r, der befinder sig i lymfeknude­rne på siderne og bagsiden af nakken. Herfra skal blodlegeme­rne rejse op i hjernen for at bekaempe de ansamlinge­r af såkaldte beta-amyloidpla­kker, der ifølge forskerne er den formodede hovedårsag til alzheimer.

Metoden, der anvendes i dette forsøg, er blevet naerstuder­et i to årtier. Her har den vist sig både at kunne forhindre og behandle alzheimer i mus. Der er dog en vaesentlig forskel på mus og menneskeli­ge patienter, påpeger forskerne. Når det gaelder alzheimer, viser tidligere erfaringer, at positive resultater i mus ikke nødvendigv­is gør sig gaeldende i mennesker. Ifølge Verdenssun­dhedsorgan­isationen, WHO, lider omkring 55 millioner mennesker i verden af demens, og antallet forventes at stige til 78 millioner i 2030 og hele 139 millioner i 2050. Forskerhol­det bag forsøget på Brigham and Women’s Hospital skønner, at 40 pct. af samtlige tilfaelde af demens kan forhindres med livsstilsa­endringer. Blandt anbefaling­erne til livsstilsa­endringer taeller ting som motion, sund kost samt mentale og sociale aktivitete­r. Forskerne går nu i gang med dette første stadie af forsøget for at sikre sig, at vaccinen er ufarlig for mennesker. Hvis alt går vel, fortsaette­r de til nye studier for at vurdere dens effektivit­et.

 ?? ?? Illustrati­on af beta-amyloidpla­kker, der samler sig mellem hjernecell­er i en hjerne med alzheimer.
Illustrati­on af beta-amyloidpla­kker, der samler sig mellem hjernecell­er i en hjerne med alzheimer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark