Illustreret Videnskab (Denmark)

Ny test afslører: Alle katte er psykopater

De fleste ved, at katte kan vaere nogle lunefulde vaesener. Nu har forskere udviklet en test, som beviser, at katte ligefrem har psykopatis­ke traek.

-

Katte har vaeret taemmet, vaerdsat og endda forgudet af mennesker i tusindvis af år. Nu konkludere­r forskere i Storbritan­nien, at vores nuttede husfaeller også har en dystrere side, der umiskendel­igt ligner psykopati.

Forskere fra to universite­ter i Liverpool har i faellesska­b udviklet testen CAT-Tri+, der er den første af sin art. Den består af et spørgeskem­a med 46 spørgsmål og er frit tilgaengel­ig på internette­t. Spørgsmåle­ne i testen tager udgangspun­kt i et videnskabe­ligt studie, hvor forskerne har undersøgt i alt 2042 huskatte gennem deres ejeres beretninge­r om kattenes adfaerd.

Rammen for spørgsmåle­ne er de tre hovedtraek blandt menneskeli­ge psykopater: dristighed, ondskabsfu­ldhed og haemningsl­øshed. Dertil kommer, hvorvidt katten er venligt stemt over for andre kaeledyr og mennesker.

Baseret på svarene fra de 2042 katteejere finder forskerne det sandsynlig­t, at alle katte har psykopatis­ke tendenser i

varierende grad. Selvom katte er blandt de populaeres­te kaeledyr i verden, er de også uforudsige­lige. Og i sidste ende er de alle rovdyr med staerke instinkter til at slå ihjel.

Men hvis tanken om at dele hus med en kødaedende psykopat virker forurolige­nde, maner forskerne til ro: Disse karaktertr­aek er en naturlig del af kattens udviklings­historie. Det er bare første gang, at de har papir på det.

Testen er ifølge forskerne udviklet for at fremme forholdet mellem mennesker og katte, så fx kaeledyrse­jere og dyrlaeger forstår den enkelte kat bedst muligt. Katte kan virke mystiske og småtossede, men efter årtusinder­s samvaer med mennesker fører kattenes psykopati dog sjaeldent til andet end vaeltede vaser og en pudsig opførsel – som når katten pludselig miaver højlydt, farer op uden grund eller målrettet saetter sig på den ting, du tydeligvis skulle til at bruge. Der er ifølge Statista op mod 370 millioner huskatte på verdenspla­n.

 ?? ?? Forskere finder det sandsynlig­t, at alle katte har psykopatis­ke tendenser i varierende grad.
Forskere finder det sandsynlig­t, at alle katte har psykopatis­ke tendenser i varierende grad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark