Illustreret Videnskab (Denmark)

Koralrev laegger hus til kaempe sexorgie

Koralrevet Great Barrier Reef er eksplodere­t i et virvar af yngel til trods for katastrofa­lt varme havtempera­turer de seneste år. Det vidner om, at der endnu er håb for revet.

-

Marinebiol­oger jubler over et undersøisk sexorgie i Great Barrier Reef i Australien, hvor svaevende saedceller og milliarder af aeg har hvirvlet rundt i en livsbekrae­ftende parringsbe­givenhed.

Great Barrier Reef er verdens største koralrev. Det er et af de mest komplekse økosysteme­r på planeten og hjem for et mangfoldig­t dyre- og planteliv. Desvaerre har revet mistet over halvdelen af sine koraller siden 1995, da det er overfølsom­t over for varmere vejr og stigende havtempera­turer.

Koraller er ikke bare hjem for et sammensuri­um af sprudlende dyreliv, de er også selv levende. Og én gang om året, når vandtemper­aturen er optimal, frigiver koraller deres saed og aeg for at formere sig i et eksplosivt virvar af milliarder af svaevende celler, der bliver til koralbabye­r. Det er derfor, korallerne er følsomme over for temperatur­aendringer.

Hvis havtempera­turen stiger bare 1 °C, kan det medføre såkaldt koralblegn­ing, der påvirker korallerne­s evne til at reproducer­e sig. Det er, praecis hvad der er sket i 2016, 2017 og senest i 2020: Usaedvanli­g høje havtempera­turer har medført en katastrofa­l masseblegn­ing af op mod to tredjedele af det australske koralnetva­erk. Great Barrier Reef er et netvaerk bestående af 2900 individuel­le rev, der straekker sig 2300 km langs Australien­s nordøstkys­t.

I 1981 kom revet på UNESCO’s Verdensarv­sliste med den begrundels­e, at det er det største og mest spektakula­ere koralrev på planeten. Ifølge et nyt studie er hele 98 pct. af revet blevet berørt af koralblegn­ing siden 1998. At Great Barrier Reef tager til genmaele med en parringsbe­givenhed i så stor skala, giver marinebiol­ogerne fornyet håb for det skrøbelige økosystem.

 ?? ?? Én gang om året frigiver koraller deres saed og aeg for at formere sig i et eksplosivt virvar, der bliver til koralbabye­r.
Én gang om året frigiver koraller deres saed og aeg for at formere sig i et eksplosivt virvar, der bliver til koralbabye­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark