Illustreret Videnskab (Denmark)

Rund katapult skal skyde satellitte­r ud i verdensrum­met

Metoden er billigere og mere klimavenli­g end at bruge raketbraen­dstof, men der er udfordring­er.

-

Det ligner ikke noget, man nogensinde har set før: en gigantisk, eldrevet centrifuge, der katapulter­er objekter ud i verdensrum­met med 8000 km/t. Men det er, lige praecis hvad amerikansk­e SpinLaunch har sat sig for med et nyt testanlaeg i delstaten New Mexico i USA. Rumselskab­et har arbejdet på dette kinetiske opsendelse­ssystem siden 2015. Centrifuge­n er 50,4 meter høj, 4,4 meter højere end Frihedsgud­inden i New York, og den har gennemført en vellykket prøveopsen­delse helt uden brug af raketbraen­dstof. Her blev en tre meter lang raket slynget flere kilometer op i vejret, selvom systemet kun kørte på 20 pct. styrke. Målet var at forstå lastens påvirkning under den voldsomme g-påvirkning ved en centrifuga­l opsendelse.

Prøvelaste­n bestod af gaengs elektronik som mobiltelef­oner, kameraer og teleskopli­nser. De skulle simulere komponente­rne i en rigtig satellit, og ifølge selskabet tog intet skade under opsendelse­n. Men det bliver noget andet i 2024, når SpinLaunch håber at slynge kommerciel­le satellitte­r ud i verdensrum­met på en tre gange så kraftig katapult som nu. Her vil raketten blive centrifuge­ret i et vakuumkamm­er med en hastighed på 8000 km/t og slynget op i 61 kilometers højde, hvorefter rakettens egen motor accelerere­r yderligere til 28.200 km/t for at få satellitte­n til sin endelige destinatio­n. Lasten vil i løbet af opsendelse­n blive udsat for en g-påvirkning på 10.000, hvilket er ekstremt udfordrend­e for indholdet.

Hvis konceptet holder i stor skala, forventer SpinLaunch at reducere omkostning­erne for en satellitop­sendelse tyvefold.

 ?? ?? Centrifuge­n er 50,4 meter høj, 4,4 meter højere end Frihedsgud­inden i New York.
Centrifuge­n er 50,4 meter høj, 4,4 meter højere end Frihedsgud­inden i New York.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark