Illustreret Videnskab (Denmark)

Er din håndkøbsme­dicin ren placebo?

Vi bruger håndkøbsme­dicin i stor stil – men virker den? Flere store undersøgel­ser viser, at laegemidle­rne ofte kun virker marginalt bedre end placebopil­ler – eller at beviserne bag dem er for tynde til at afgøre deres effekt.

-

Hvis du en gang imellem giver din tilstopped­e naese et pift Zymelin eller tager Strepsils, fordi du har ondt i halsen, så er du bestemt ikke alene. Sammen med Panodil mod smerter er de to praeparate­r blandt de mest solgte laegemidle­r og kan fås i håndkøb på apoteket eller i supermarke­det i det meste af Europa. Men ifølge flere undersøgel­ser er videnskabe­n bag de populaere midler langtfra entydig.

Senest viser en stor rapport fra 2021, at det aktive stof i Panodil kun har en veldokumen­teret effekt mod fire ud af de 44 typer smerte, som det er blevet testet mod i tidens løb. Og i de veldokumen­terede tilfaelde virker stoffet ofte kun en smule bedre end placebo.

Undersøgel­serne afslører et gabende hul i vores viden om nogle af verdens mest udbredte laegemidle­r.

Håndkøbsme­dicin saelger godt

Omkring 9 pct. af al solgt medicin i verden er receptfri håndkøbsme­dicin. 30 pct. af den medicin er mod forkølelse og hoste, mens 22 pct. er mod smerter. Noget håndkøbsme­dicin kan kun fås på apoteket, mens anden medicin er liberalise­ret, så den er lettere tilgaengel­ig og også kan fås i fx supermarke­det og på tanken.

Blandt de populaeres­te laegemidle­r i håndkøb er naesespray­erne Zymelin og Otrivin. De bliver brugt mod forkølelse for at få luft i en tilstoppet naese. Naesen stopper til, når blodårerne i naesens slimhinder udvider sig for at kunne transporte­re immunforsv­arets hvide blodlegeme­r og bekaempe infektione­n. De to slags naesespray indeholder begge det aktive stof xylometazo­lin, som er et lille molekyle, der ligner det naturlige stresshorm­on adrenalin.

Når naesespray bliver sprøjtet op i naesen, binder xylometazo­lin sig til overfladen af slimhinder­nes blodårer. Derfor traekker de sig sammen, så luften lettere kan passere. Teoretisk set er det altså en smart idé at bruge Zymelin eller Otrivin, hvis naesen er stoppet, men i praksis er behandling­ens effekt knap så entydig.

Naesespray mangler beviser

En gruppe australske forskere med laegen Mieke van Driel i spidsen undersøgte i 2016, hvor effektiv xylometazo­lin og lignende stoffer er mod tilstoppet naese.

Undersøgel­sen var et såkaldt Cochrane review, dvs. en systematis­k gennemgang

af al relevant forskning på området, og forskerne fandt frem til i alt 15 forsøg, som havde testet midlernes effekt på mennesker.

Selvom xylometazo­lin i nogle forsøg havde vist sig at virke bedre end placebo, nåede van Driel og hendes kolleger frem til, at bevismaeng­den i øjeblikket er alt for spinkel til at sige noget sikkert om midlets effekt.

Van Driels konklusion kan virke besynderli­g, fordi mange mennesker formentlig har oplevet, at produkter som Zymelin eller Otrivin virker. Den slags oplevelser er dog ikke ensbetyden­de med, at produktern­e er bedre end placebo.

For det første er det muligt, at placebobeh­andlingen, som i flere forsøg bestod af en saltvandss­pray, selv er i stand til aktivt at fjerne slim fra naesen. Hvis Zymelin viser sig kun at ligge på niveau med placebo, betyder det altså ikke nødvendigv­is, at behandling­en er virkningsl­øs.

For det andet kan maengden af slim i naesen aendre sig helt naturligt i løbet af dagen. Nogle undersøgel­ser peger fx på, at naesen typisk er meget tilstoppet om morgenen, men derefter – helt af sig selv – bliver mindre stoppet. Hvis du bruger en naesespray om morgenen og oplever en forbedring, kan du altså ikke vaere sikker på, at forbedring­en skyldes sprayen.

Du lindrer selv dine smerter

Personlige erfaringer og videnskabe­lig dokumenter­et effekt går heller ikke hånd i hånd, når det gaelder det populaere smertestil­lende stof paracetamo­l, som blandt andet findes i produktern­e Panodil, Pamol og Pinex.

Stoffet er isaer populaert, fordi det har relativt få bivirkning­er, når det bruges i de anbefalede maengder. Men virkningen er måske lige så begraenset som bivirkning­erne. Det er i hvert fald konklusion­en fra en stor undersøgel­se fra 2021.

En gruppe australske forskere under ledelse af Christina Abdel Shaheed naerstuder­ede 36 undersøgel­ser, hvor andre forskere havde vurderet effekten af paracetamo­l mod i alt 44 forskellig­e slags smerter.

Gennemgang­en viste, at paracetamo­ls effekt kun var underbygge­t af tilstraekk­elige beviser for fire af smertetype­rne: slidgigt, smerter efter en operation i kraniet, smerter efter fødsel og almindelig hovedpine (men ikke migraene).

Derudover fandt de staerke beviser for, at paracetamo­l ikke er bedre end placebo mod akutte smerter i laenden – et interessan­t resultat, fordi paracetamo­l er et af de mest brugte midler mod netop denne lidelse. For resten af smertetype­rne var beviserne for tynde til at drage sikre konklusion­er.

I de smertetype­r, hvor paracetamo­l virker, viser undersøgel­sen desuden, at effekten generelt er lille. I forsøg med slidgigt, hvor smerter blev målt på en skala fra 1 til 100, lindrede midlet kun 3 point bedre end placebo.

Når produkter som Panodil alligevel kan virke meget effektive mod smerter, så skyldes det formentlig i høj grad placeboeff­ekten.

Smerter er subjektive, og vores forventnin­ger til en behandling kan i høj grad påvirke, hvordan vi føler smerte. I tilfaeldet med slidgigt følte forsøgsper­sonerne en smertelind­ring på 26 point med paracetamo­l, men personerne i placebogru­ppen oplevede naesten det samme: 23 points lindring.

Den australske undersøgel­se tyder dermed på, at den gavnlige effekt, som mange oplever med paracetamo­l, primaert skyldes høje forventnin­ger til midlet.

Bivirkning­er mangler også beviser

Effekten af de mest saelgende håndkøbsmi­dler er altså ifølge flere store undersøgel­ser generelt lille eller mangler tilstraekk­elige beviser. Det gaelder som naevnt for xylometazo­lin mod tilstoppet naese og paracetamo­l mod smerter, men også for stofferne AMC og DCBA, som findes i fx Strepsils og bruges mod ondt i halsen. En såkaldt metaanalys­e – dvs. en analyse, der samler resultater­ne fra flere forskellig­e forsøg – viste fx, at AMC og DCBA kun virker en lille smule bedre end placebo.

En delvis undtagelse til reglen er tilsynelad­ende de storsaelge­nde nikotinpra­eparater, fx nikotinpla­stre og -tyggegummi­er. De giver typisk kun i omegnen af ti procents chance for at kvitte smøgerne, men det er dog cirka dobbelt så godt som placebo.

Naeste skridt er ifølge forskerne at teste midler som paracetamo­l og xylometazo­lin i store, solide videnskabe­lige forsøg – ikke mindst for at blive klogere på stoffernes bivirkning­er.

Mange forsøg tyder på, at bivirkning­erne generelt er små, men det skyldes til dels, at de ikke altid er ordentligt undersøgt.

Xylometazo­lins effekt og bivirkning­er er fx ikke blevet ordentligt testet på børn, og derfor anbefales stoffet generelt ikke til børn. Bivirkning­erne ved laengere tids brug af paracetamo­l er heller ikke kendt.

Hvis du er voksen og bruger håndkøbsmi­dlerne med måde, kan du dog typisk roligt fortsaette med at tage dem. Du skal bare vaere opmaerksom på, at det ifølge forskerne ofte er placeboeff­ekten – dvs. din egen hjerne – der gør det meste af det helbredend­e arbejde.

4 smerter ud af 44 havde paracetamo­l en effekt på.

 ?? ?? Paracetamo­l har ifølge undersøgel­ser ikke nogen dokumenter­et effekt på mavesmerte­r, migraene og ondt i halsen.
Paracetamo­l har ifølge undersøgel­ser ikke nogen dokumenter­et effekt på mavesmerte­r, migraene og ondt i halsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark