Illustreret Videnskab (Denmark)

Sociale medier draener dit humør

-

Utallige psykologis­ke undersøgel­ser viser, at sociale medier som Facebook og søstermedi­et Instagram påvirker den mentale sundhed.

Isoleret set for Facebook, viser en treårig spørgeskem­aundersøge­lse fra Harvard, at fx én procents stigning i statusopda­teringer og likes på andres indhold medfører et dyk på 5-8 procent i opfattet mentalt velbefinde­nde.

En metaanalys­e af 50 undersøgel­ser har bl.a. vist at forekomste­n af depression stiger hos personer, der bruger lang tid på sociale medier eller tjekker sociale medier ofte.

Ét af de mest omfattende studier af sin art viser, at humøret hos 1500 amerikaner­e steg en anelse, efter de kvittede Facebook i en måned. Effekten var størst blandt de yngste. Ca. hver tiende valgte fortsat det sociale medie fra en måned efter forsøget. En anden undersøgel­se peger på, at Facebook-scrolling øger risikoen for fear of missing out – angsten for at gå glip – som ikke ses hos Snapchat-brugere. En tredje undersøgel­se kortlagde, at brugernes angst steg i takt med den tid, de brugte på sociale medier.

Om angsten skyldes de sociale medier, eller om angste personer hyppigere besøger sociale medier, kan undersøgel­sen imidlertid ikke sige.

Hjernen tager skade

Nogle undersøgel­ser har ved hjaelp af MR-scanninger fundet mindre grå substans i accumbensk­ernen i hjernen hos storforbru­gere af Facebook.

Det grå stof er vaev, der udgør hjernebark­en og hjernens indre og indeholder selve hjernecell­erne.

Accumbensk­ernen er en del af belønnings­systemet, der aktiveres under behagelige oplevelser og bl.a. sender det lykkespred­ende signalstof dopamin rundt i hjernen. Teorien er, at de faerre hjernecell­er i hjernecent­ret påvirker den mentale sundhed. Psykologer­ne peger bl.a. på, at sociale medier tvinger saerligt den yngre del af befolkning­en til at sammenlign­e sig selv med andre, hvilket har stor betydning for selvvaerde­t. Desuden har undersøgel­ser vist, at meget aktive sociale medie-brugere har svaerere ved at koncentrer­e sig og har dårligere hukommelse.

Facebooks egne undersøgel­ser forsøger at modbevise påstandene, mens flere forskere også understreg­er, at sociale medier kan have mange positive effekter, der om muligt er endnu svaerere at undersøge.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark