Illustreret Videnskab (Denmark)

TOP 5 · Hvilket pattedyr er verdens mindste?

Blåhvalen er som bekendt verdens største pattedyr, og den afrikanske elefant det største pattedyr på landjorden, men hvilket pattedyr er egentlig det mindste i verden?

-

1 Pygmaespid­smus

1,8 gram. Pygmaespid­smusen, som har en kropslaeng­de på bare 4 cm, lever i et baelte, der straekker sig fra Europa og Nordafrika til Sydøstasie­n. Insektaede­ren indtager to gange sin vaegt om dagen og går ikke af vejen for at jage bytte på sin egen størrelse. Dyret er desuden kendt for sin høje puls med over 1500 hjerteslag i minuttet.

HUMLEBIFLA­GERMUS 2,0 GRAM. 2

Som navnet siger, er den mindste flagermus med en laengde på bare 3,2 cm kun på størrelse med en humlebi. Den bor i huler i Myanmar og Thailand, hvor den lever i grupper på op til 500. Den flyvende insektaede­r forlader kun hulen for at jage omkring en halv time hver morgen og aften.

PYGMAESPRI­NGMUS 3,8 GRAM. 3

En kropslaeng­de på kun 4,4 cm gør pygmaespri­ngmusen fra Pakistan svaer at få øje på. Og den er endnu svaerere at fange. Med sine lange bagben saetter den af i meterlange spring hen over ørkensande­t, mens den holder balancen med sin 8 cm lange hale.

PUNGSPIDSM­US 4,3 GRAM. 4

Ud over sin beskedne størrelse på 6 cm er den australske pungspidsm­us speciel ved sit ekstremt flade hoved. Kraniet er meget bredere, end det er højt. Fra top til bund måler det kun 3-4 mm, og det udnytter dyret til at stikke hovedet ned i spraekker i jorden efter bytte.

AFRIKANSK DVAERGMUS 7,5 GRAM. 5

Den kun 5,5 cm lange gnaver er udbredt i Afrika syd for Sahara i meget tørre områder. Tørsten stiller den på sin helt egen måde. Når natten falder på, stabler den små sten op foran sin hule. I løbet af natten samler stenene dug, som dyret så labber i sig om morgenen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark