Illustreret Videnskab (Denmark)

Har planter også sanser?

Jeg satte en duftranke i vinduet. På to dage fandt den snoren til persiennen og viklede en tentakel omkring den. Det fik mig til at spekulere på, om planter mon har sanser?

-

Planter har sanser, og de er lige så afhaengige af dem, som dyrene er af deres, og vi selv er af vores. Planter har bl.a. en følesans, som virker ved hjaelp af såkaldte mekanorece­ptorer i cellemembr­anerne, der minder meget om dyrerigets tilsvarend­e følerecept­orer.

Det er mekanorece­ptorer, der gør det muligt for slyngplant­er at finde genstande, de kan klynge sig til. Det er også mekanorece­ptorer, der gør det muligt for kødaedende planter som venusfluef­anger, Dionaea muscipula, at maerke deres bytte. Og ikke nok med, at fluefanger­en kan maerke bevaegelse­rne fra byttet – den kan også huske dem. I 2020 opdagede japanske forskere fra National Institute for Basic Biology, at påvirkning­en af fluefanger­ens følehår får den til at ophobe kalcium i sine fangstblad­e – og først når kalciumniv­eauet overskride­r en bestemt taerskel, klapper faelden om byttet. Mekanismen sikrer, at fluefanger­en ikke spilder energi på at klappe faelden sammen, hvis et følehår fx bliver berørt af en regndråbe.

Nogle planter har evnen til at udveksle informatio­n om deres sanseindtr­yk via lugt og på den måde hjaelpe hinanden. I 1980’erne viste forskere fx, at traeer kan opsnuse luftbårne organiske forbindels­er fra andre traeer, der bliver angrebet af insekter. Advarslen om angrebet giver de raske traeer tid til at danne stoffer, som gør dem uspiselige for insekterne.

I 2011 viste fem israelske forskere desuden, at en underjordi­sk besked om tørke efter blot en time kunne smages med rødderne af planter fem raekker vaek i et drivhus. Advarslen fik de endnu ikke tørkeramte planter til at lukke de åbninger i bladene, som vand fordamper fra.

 ?? ?? Slyngplant­er er udstyret med trykfølsom­me receptorer, som registrere­r, når staenglern­e rammer noget, de kan sno sig omkring.
Slyngplant­er er udstyret med trykfølsom­me receptorer, som registrere­r, når staenglern­e rammer noget, de kan sno sig omkring.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark