Illustreret Videnskab (Denmark)

1500 grader celsius er rekorden for, hvor varm lava kan blive. I den anden ende af skalaen findes lava, som kun er 500 grader varm.

Hvor varm er lava?

-

Hvilken temperatur har lava, og hvad består den af? Findes der forskellig­e typer af lava?

Flydende lava kan nå temperatur­er på op til 1500 °C – isaer vulkanen Kilauea på Hawaii er kendt for sin glohede lava.

De fleste lavastrømm­e er dog 800-1100 °C varme, mens vulkanen Ol Doinyo Lengai i Tanzania udsender klodens køligste lava med temperatur­er på ca. 500 °C.

Den kølige lava er også den mest flydende, da indholdet af natrium og kaliumkarb­onat giver lavaen den samme såkaldte viskositet som vand.

Lavaens temperatur afsløres af dens farve. Lava med gule nuancer er over 1000 grader varm, mens dybrød lava har en temperatur på 600-800 °C.

Lava begynder sin hedetur flere km under Jordens overflade i det lag, som kaldes kappen. Her smelter varmen fra klodens indre klippemate­rialer og danner magma. Magmaen samler sig i magmakamre i Jordskorpe­n under

vulkanerne. Her udskiller den gasser, som får trykket til at stige og magmaens massefylde til at falde. Jo lavere massefylde­n er, jo hurtigere accelerer magmaen ud af vulkanen.

Magmaens indhold af gasser er derfor afgørende for, hvor kraftigt vulkanudbr­uddet bliver.

Når magmaen skyder ud af vulkanen, køler den af og kaldes nu i stedet lava.

De fleste typer lava tilhører to hovedgrupp­er – andesit, som er basisk, og rhyolit, som er surt. Lavaens surhedsgra­d afgøres af dens indhold af kiselsyre, som er består af ilt og silicium, der udgør ca. 90 pct. af jordens kappe.

Surhedsgra­den bestemmer også lavaens flydeevne. Andesit består af ca. 50 pct. kiselsyre og kan derfor flyde over laengere distancer end det mere tyktflyden­de rhyolit, der består af ca. 70 pct. kiselsyre.

 ?? ?? Lavaens farve indikerer, hvor varm den er. Den hvidgule lava er over 1000 °C varm, mens den røde ligger under 800 °C.
Lavaens farve indikerer, hvor varm den er. Den hvidgule lava er over 1000 °C varm, mens den røde ligger under 800 °C.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark