Illustreret Videnskab (Denmark)

Kan Månen ende med at falde ned på Jorden?

I filmen Moonfall kommer Månen helt taet på os med de uhyggeligs­te konsekvens­er, men hvad ville der egentlig ske i virkelighe­den, hvis afstanden til Månen blev meget mindre?

-

I katastrofe­filmen Moonfall slår en ukendt kraft Månen ud af sin bane, så den hastigt naermer sig Jorden. Tidevand sk r ae f terne bliver så kraftige, at de udløser globale naturkatas­trofer, og kun en dristig mission udført af pensionere­de astronaute­r kan redde os fra en altødelaeg­gende kollision.

I virkelighe­dens verden ville det også have store konsekvens­er, hvis Månen kom taettere på Jorden. Hvis afstanden blev halveret til 192.000 kilometer, ville Månen set fra Jorden få et fire gange større areal, og naetter med Månen på himlen ville dermed opleves som vaesentlig lysere. Det kunne vi nok leve med–imod s aet n in g til følgerne af tidevand sk r ae f terne. Med Månen snu v ae rende afstand udløser den en tidevandsb­ølge på 0,7 meter på åbent hav. Hvis afstanden blev halveret, ville bølgen stige til over 5,5 meter.

To gange i døgnet ville den skylle hen over mange lavtliggen­de øer og brage ind i kontinente­rnes kyster. Samtidig ville kraefterne fremkalde voldsomme jordskaelv og vulkanudbr­ud. Månen ville tilsvarend­e blive påvirket staerkere af tidevandsk­raefterne fra Jorden. Og hvis den naermede sig endnu mere, ville den til sidst blive flået helt i stykker.

I virkelighe­den kommer Månen dog ikke taettere på Jorden, men fjerner sig med ca. 3,8 centimeter om året. Først om fem milliarder år, når Solen forvandles til en rød kaempestje­rne, vil det gå den modsatte vej. Når Solen svulmer op, vil dens yderste atmosfaere komme til at omslutte Jorden og Månen. Solatmosfa­eren vil bremse Månens bevaegelse, så den mister energi og falder ind mod Jorden, hvor den til sidst knuses af tidevandsk­raefterne i 18.470 kilometers højde.

 ?? ?? I filmen Moonfall er Månen ved at kollidere med Jorden. I virkelighe­den kan den ikke nå taettere på end 18.470 km.
I filmen Moonfall er Månen ved at kollidere med Jorden. I virkelighe­den kan den ikke nå taettere på end 18.470 km.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark