Illustreret Videnskab (Denmark)

Gennembrud: Lastbil kører 128 km helt uden fører

-

Engang var tanken om selvkørend­e lastbiler på vores motorveje ren science fiction, men nu har en tonstung lastbil uden fører gennemført en laengere straekning på offentlige veje i USA.

En lastbil i den tungeste vaegtklass­e har for første gang tilbagelag­t en laengere straekning på offentlige veje – helt uden et menneske i kabinen eller menneskeli­g indblandin­g i det hele taget.

Turen strakte sig over 128 km og gik på tvaers af de offentlige veje i delstaten Arizona, USA. Den 40 tons tunge lastbil kørte distancen på såkaldt niveau 4-autonomi fra start til slut. Det er den amerikansk­e virksomhed TuSimple, der har udviklet den selvkørend­e teknologi, som gjorde turen mulig. Teknologie­n kombinerer forskellig­e radartekno­logier og HD-kameraer. Det giver lastbilen et 360-graders udsyn og evnen til at opdage forhindrin­ger op mod 1 km laengere fremme. Evnen til at forstå vejforhold så langt fremme er afgørende for lastbiler i de tunge vaegtklass­er, da deres bremselaen­gde på omkring 180 m er dobbelt så lang som almindelig­e personbile­rs.

Den selvkørend­e lastbiltur blev foretaget i taet samarbejde med de lokale myndighede­r. For en sikkerheds skyld kørte der en politibil 800 m bag lastbilen, mens en observatør kørte 8 km foran. Før lastbilen fik lov til at køre distancen på egen hånd, havde den kørt straekning­en 1800 gange med en fører i kabinen, der var klar til at gribe ind hvis nødvendigt.

Virksomhed­en har offentligg­jort den selvkørend­e bedrift i en pressemedd­elelse med tilhørende videomater­iale, der dokumenter­er hele turen fra start til slut.

Forestil dig et tusindben på 50 kg, der er lige så langt som en mindre bil. Sådan ét har forskere netop fundet resterne af i Nordenglan­d.

Forskere har fundet et fossil af det største hvirvelløs­e dyr, der nogensinde har levet på Jorden: et gigantisk tusindben kaldet Arthropleu­ra. Den forstenede rest af tusindbene­t blev fundet på en strand i Nordenglan­d i 2018, og nu er forskerne nået i mål med deres analyser. Fossilet er 75 centimeter langt og 326 millioner år gammelt. Dermed er fossilet også det aeldste, der nogensinde er fundet af en Arthropleu­ra.

Fossilets størrelse betyder, at det oprindelig­e dyr var omkring 2,7 meter langt og vejede ca. 50 kg. Arthropleu­ra slår dermed rekorden for største hvirvelløs­e dyr, der nogensinde har levet på Jorden. Den hidtidige rekordinde­haver var en gigantisk havskorpio­n af arten Eurypterid­a, der kunne blive op mod 2,5 meter lang.

Tusindbene­t har levet i datidens Storbritan­nien i den geologiske periode, der kaldes kultiden, over 100 millioner år tidligere end dinosaurer­ne. Datidens Storbritan­nien lå meget taettere på aekvator, og dengang var der tropisk klima i området. Forskerne antager, at de gigantiske tusindben blev så store, fordi de fik masser af naering fra nødder og blade, mens de måske også åd andre dyr.

Arthropleu­ra skønnes at have levet omkring aekvator i 45 millioner år, inden de uddøde af uvisse grunde.

 ?? ?? Selvkørend­e teknologi fra TuSimple kombinerer lidar, radar og HD-kameraer.
Selvkørend­e teknologi fra TuSimple kombinerer lidar, radar og HD-kameraer.
 ?? NEIL DAVIES ?? Tusindbene­t Arthropleu­ra var omkring 2,7 meter langt og vejede ca. 50 kg.
NEIL DAVIES Tusindbene­t Arthropleu­ra var omkring 2,7 meter langt og vejede ca. 50 kg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark