Illustreret Videnskab (Denmark)

Sklerose kan skyldes samme virus som kyssesyge

En undersøgel­se af blodprøver fra 10 millioner mennesker har givet det hidtil bedste bevis på, at sklerose skyldes den vidt udbredte Epstein-Barr-virus. Resultatet kan nu føre til en vaccine.

-

Laegeviden­skaben har laenge antaget, at multipel sklerose kan skyldes den udbredte herpesviru­s Epstein-Barr-virus (EBV), der blandt andet er årsag til mononukleo­se, også kaldet kyssesyge. Men først nu tør forskere fra Harvard University melde ud, at det sandsynlig­vis haenger sådan sammen. Det sker på baggrund af en omfattende undersøgel­se af blodprøver fra ti millioner mennesker.

Forskerhol­det bag undersøgel­sen er kommet frem til, at 99 pct. af alle sklerosepa­tienter har det tilfaelles, at de har vaeret inficeret med EBV på et tidspunkt i deres liv. Den endegyldig­e årsag til multipel sklerose, der er en fremadskri­dende sygdom i centralner­vesystemet, er dog fortsat omgaerdet af en vis mystik. EBV er en af de mest almindelig­e vira i mennesker. Den overføres hovedsagel­igt gennem spyt, og op mod 95 pct. af alle voksne i verden har haft virussen på et tidspunkt.

I undersøgel­sen deltog ti millioner mennesker. 99 pct. havde vaeret inficeret med EBV, men kun 0,00995 pct. udviklede sklerose. At have haft EBV er altså ikke ensbetyden­de med, at man senere udvikler sklerose. Men der findes stort set ingen eksempler på folk, der udvikler sklerose uden at have haft EBV først. Det er derfor, forskerne fortsat kun formoder, at EBV er årsagen til sklerose, men de slår det ikke fast som en kendsgerni­ng. De konkludere­r dog forsigtigt, at en vaccine mod EBV sandsynlig­vis kan forhindre sklerose.

Omkring 2,8 millioner mennesker i verden skønnes at lide af multipel sklerose, og laegeviden­skaben har kendt til sygdommen i over 150 år. Men indtil videre er forskere hverken lykkedes med at udvikle en kur mod sygdommen eller forstå, hvad der udløser den.

Forskerne ved Harvard University håber, at deres omfattende undersøgel­se kan vaere med til at bane vejen for en fremtidig vaccine mod EBV. En sådan vaccine kunne i så fald både forhindre kyssesyge og sklerose. Det svimlende antal blodprøver, der danner grundlag for undersøgel­sen, kommer fra medarbejde­re i det amerikansk­e militaer. Militaeret har foruden blodprøver­ne også stillet 20 års laegejourn­aler til rådighed for forskerhol­det.

 ?? ?? Illustrati­on af den vidt udbredte herpesviru­s, EpsteinBar­r-virus.
Illustrati­on af den vidt udbredte herpesviru­s, EpsteinBar­r-virus.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark