Illustreret Videnskab (Denmark)

Overvaegti­ge sorte huller spraenger vaegtskala­en

Et hold forskere har regnet ud, at universet formentlig gemmer på en ny type sorte huller, som har mindst 100 milliarder gange mere masse end Solen. Hvis giganterne findes, kan de potentielt løse gåden om det mystiske mørke stof.

-

DERFOR SKAL DU LAESE ARTIKLEN

Sorte huller kan måske vokse sig langt større, end forskerne tidligere har troet.

De gigantiske sorte huller kan måske løse gåden om mørkt stof i universet.

Langt vaek fra Jorden, i stjernebil­ledet Jagthunden­e, bor et kosmisk uhyre, der aeder alt, hvad det kommer i naerheden af. Monsteret er et ultratungt sort hul, som vejer omkring 66 milliarder gange mere end Solen og er lige så stort som hele vores solsystem.

Det sorte hul i midten af kvasaren TON 618 er det hidtil største i astronomer­nes rekordbog – men ifølge ny forskning er det en miniput sammenlign­et med en flok hidtil ikke observered­e sorte huller kaldet SLAB’s (stupendous­ly large black holes), som måske findes derude i mørket.

“Vi definerer SLAB’s som sorte huller, der vejer mere end 100 milliarder gange Solens masse. De er ikke blevet observeret i centrum af galakser – måske fordi de ville have opslugt galaksen omkring sig – men de kan måske eksistere i det intergalak­tiske rum,” siger Bernard Carr, professor emeritus i matematik og astronomi ved Queen Mary University i London, til Illustrere­t Videnskab.

Sammen med kollegerne Florian Kühnel og Luca Visinelli står han bag matematisk­e beregninge­r, der viser, at universet kan gemme på sorte huller, der vejer flere tusind milliarder gange Solens masse eller det samme som samtlige stjerner i Maelkeveje­n.

Findes sorte huller af SLAB-typen, kan de potentielt hjaelpe os med at blive klogere på det tidlige univers og det mystiske mørke stof, som er overalt i universet, men som astronomer­ne endnu ikke kender forklaring­en på.

Findes i alle størrelser

De gådefulde sorte huller har laenge fascineret astronomer­ne. I 1783 fremsatte den britiske geolog John Michell en teori om objekter med en tyngdekraf­t så voldsom, at selv ikke lys kunne undslippe dem.

Han kaldte dem “mørke stjerner”. Michell indså, at nogle stjerner kunne have så kraftig en tyngdepåvi­rkning, at stjernens undvigelse­shastighed – den hastighed, det kraever, for at et rumskib eller en lyspartike­l kan slippe vaek fra den – ville vaere større end lysets hastighed.

132 år senere, i år 1915, fasttømred­e Albert Einstein det teoretiske fundament for sorte huller med sin generelle relativite­tsteori, og lidt over et århundrede senere – i 2019 – kunne et internatio­nalt forskerhol­d bag

Event Horizon Telescope (EHT) vise et billede af en lysende krans af glohede gasser, der hvirvler rundt om det roterende sorte hul i galaksen Messier 87.

De sorte huller findes i et mangfoldig­t udvalg lige fra bittesmå huller, som vejer tre solmasser eller potentielt endnu mindre, til det ubegribeli­g store, tungere end nogen anden kosmisk genstand nogensinde målt. De supertunge sorte huller findes i centrum af mange galakser, herunder det sorte hul Sagittariu­s A* i vores egen Maelkevej, som vejer omkring fire millioner gange så meget som Solen. Det supertunge sorte hul i centrum af Messier 87 er endnu voldsommer­e og vejer omkring 6,5 milliarder gange så meget som Solen. Til sammenlign­ing med de to kan et SLAB veje fra 100 milliarder og op til en trillion – en milliard milliarder – gange så meget som Solen.

“Det mest opsigtsvae­kkende ved sorte huller er, at de kan findes i et enormt stort spaend af masser – hele vejen fra Planck-massen (omkring en hundredtus­indedel af et gram, *red.*) til kollapsede stjerner på 10-100 solmasser, til supertunge sorte huller på en million til en milliard solmasser og til, måske, SLAB’s,” forklarer Bernard Carr.

Kan stamme fra tidernes morgen

Faelles for de sorte huller er, at de kan vokse sig større over tid, når først de er dannet. De suger gasser og støv til sig, som var omgivelser­ne et tag selv-bord, og tager derfor på i vaegt. Dermed bliver taetheden af stof i et sort hul uendelig stor. Som Bernard Carr påpeger, er SLAB’s så store, at det ikke er sandsynlig­t at finde dem i midten af galakser, fordi de formentlig med tiden ville have opslugt alt stof i galaksen. Den enorme masse betyder, at de må vaere meget gamle for at kunne have udviklet sig til at blive så store.

Derfor mener forskerne, at SLAB’s kan vaere dannet i det helt tidlige univers – endnu før galakserne begyndte at tage form efter big bang. På dette tidlige tidspunkt var universet domineret af stråling.

“De kan vaere af primordial oprindelse, dvs. at de er dannet i det tidlige univers praeget af stråling. De kan vaere spiret fra primordial­e sorte huller, siden de nødvendigv­is må vaere vokset enormt meget efter deres dannelse,” siger Bernard Carr.

Udsender måske gammastrål­er

De primordial­e sorte huller stammer fra universets barndom, hvor sorte huller ikke har kunnet dannes fra en stjernes kollaps. Dengang fandtes der nemlig hverken galakser eller stjerner, men til gengaeld lå stoffet taetpakket, og lokale bevaegelse­r kan have givet stoffet det skub, der skulle til for at saette gang i dannelsen af et sort hul. Spørgsmåle­t er derudover, om de sorte huller er en del af forklaring­en på det mørke stof i universet.

Mørkt stof er astronomer­nes betegnelse for omkring 85 pct. af stoffet i universet, der endnu ikke er observeret, men som kan forklare faenomener ved tyngdekraf­t, der ellers ikke giver mening alene ud fra det synlige stof i form af galakser og stjerner. Det gaelder fx bevaegelse­r af stjerner inde i galakser og galaksers egne bevaegelse­r, som astronomer­ne ikke kan forklare uden mørkt stof. Netop det mørke stof kan indirekte vise sig at spille en rolle i opdagelsen af den første SLAB, hvis de enorme sorte huller altså findes derude. En SLAB vil kunne opdages med den gravitatio­nelle linseeffek­t. Som navnet siger, kan en stjerne, galakse eller andre tunge objekter i universet virke som en optisk linse, der afbøjer lys.

Afbøjninge­n skyldes, at rum-tiden omkring eksempelvi­s en stjerne eller et sort hul bliver gjort krum pga. tyngdekraf­ten. Lyset fra en stjerne eller galakse bag objektet bliver derfor bøjet i en kurve rundt om objektet i stedet for at rejse i en lige linje. Princippet bliver allerede udnyttet af teleskoper i dag til at se “rundt om” nogle galakser og stjerner.

I princippet vil et SLAB også kunne opdages via tyngdebølg­er, dvs. små krusninger, små bølger, i rum-tiden, der opstår, når eksempelvi­s to sorte huller er ved at spise hinanden. I dag kan tyngdebølg­er opfanges af instrument­et LIGO (Laser Interferom­eter Gravitatio­nal-Wave Observator­y) i USA. Men en mere utradition­el måde at afsløre de gigantiske sorte huller på er gennem de såkaldte wimps (weakly interactin­g massive particles), som er elementarp­artikler, der måske dannes i forbindels­e med mørkt stof.

“De ville danne en gravitatio­nel halo (glorie, *red.*) omkring hver SLAB, og udslettels­en af dem ville udsende et gammastrål­e-signal,” siger Bernard Carr.

Gemmer nøglen til en teori om alt

Sådan et signal ville kunne opfanges med teleskop fra Jorden og dermed afsløre både eksistense­n af et SLAB og af en elementarp­artikel med taette forbindels­er til et af universets store mysterier, mørkt stof.

Dermed fortsaette­r de sorte huller med at vaere hovedperso­ner i astronomer­nes jagt efter svar på nogle af de største gåder inden for fysikken og kosmologie­n. Pga. deres ekstreme vaesen er sorte huller også scenen for en cirka 100 år lang kamp for at forene kvantemeka­nikken med relativite­tsteorien.

Det er de to teorier, der både beskriver, hvordan alt det mindste i universet opfører sig – fx fotoner og elektroner – og alt det største som planeter, stjerner og galakser. I et sort hul bliver begge teorier sat alvorligt på prøve, og derfor håber forskerne, at svaret kan gemme sig her.

“Det er sandsynlig­t, at studiet af sorte huller rummer nøglen til at forene den generelle relativite­tsteori med kvantemeka­nikken, hvilket er den hellige gral inden for fysikken,” siger Bernard Carr.

 ?? ?? Professor Bernard Carr fra Queen Mary University i London mener, at nogle ekstremt store sorte huller kan vaere dannet i taetpakket stof i det tidlige univers.
Professor Bernard Carr fra Queen Mary University i London mener, at nogle ekstremt store sorte huller kan vaere dannet i taetpakket stof i det tidlige univers.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark