Illustreret Videnskab (Denmark)

Hvordan virker allergipil­ler?

Her om foråret er jeg ofte plaget af min allergi over for birkepolle­n. Heldigvis hjaelper det at tage antihistam­iner. Men hvad er det egentlig, de virker mod?

-

Som ved andre allergier skyldes birkepolle­nallergi, at immunforsv­aret overreager­er på et harmløst fremmedleg­eme i kroppen. Konkret sker det ved, at bestemte immuncelle­r kaldet mastceller frigiver såkaldte histaminer. Histaminer­ne binder sig til saerlige histaminre­ceptorer, en slags parkerings­båse, på andre celler. Her er de med til at fremkalde den immunrespo­ns, som giver allergiens røde øjne, løbende naese, nys osv.

Når du tager antihistam­iner, forhindrer de typisk histaminer­ne i at saette sig på receptorer­ne og udløse en allergisk reaktion. Det sker ved, at antihistam­inerne binder sig til histaminre­ceptorerne, så pladsen er optaget. Derfor virker antihistam­iner ofte bedst, inden du bliver udsat for det, du er allergisk overfor.

Antihistam­iner er opdelt i fire klasser, som er navngivet ud fra, hvilken type af histaminre­ceptorer de binder sig til. I alt findes der fire typer receptorer, hvor klassen kaldet H1 er den, vi normalt bruger mod pollenalle­rgi. Men den kan også have andre effekter. Nogle H1-antihistam­iner virker sløvende. Det skyldes, at histaminer spiller en rolle for kroppens døgnrytme, hvor de er med til at holde os vågne. Når den effekt bremses, melder traetheden sig. De sløvende antihistam­iner indgår bl.a. i piller mod transports­yge.

H2-antihistam­iner virker bl.a. på de celler i mavesaekke­ns slimhinde, som udskiller mavesyre. Denne type indgår derfor i laegemidle­r mod for meget mavesyre eller mavesår. H3-antihistam­iner binder sig til celler i hjernen og kan give en opkvikkend­e effekt, og endelig påvirker H4-antihistam­iner de hvide blodlegeme­r, hvilket kan nedsaette kronisk kløe.

 ?? ?? Birkepolle­nallergi skyldes, at kroppens immunforsv­ar overvurder­er faren ved de indtraenge­nde fremmedleg­emer.
Birkepolle­nallergi skyldes, at kroppens immunforsv­ar overvurder­er faren ved de indtraenge­nde fremmedleg­emer.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark