Illustreret Videnskab (Denmark)

Pensionskl­ar reaktor smadrer rekorden for fusionsene­rgi

En aldrende reaktor har fordoblet rekorden for fusionsene­rgi ved at bruge et saerligt braendstof. Fremtiden ser derfor lovende ud for naeste generation af lignende reaktorer, der kan knaekke koden til uendelig energi.

-

Joint European Torus-reaktoren ved Oxford i England har mere end fordoblet sin egen rekord for fusionsene­rgi fra 1997. Den nye rekord er resultatet af et saerligt braendstof og årtiers forberedel­se af den såkaldte tokamak-reaktor.

Selvom den aldrende reaktor snart skal pensionere­s, kommer det seneste rekord-eksperimen­t til at få stor betydning for ITER-reaktoren - en lignende model, der er ved at blive bygget i Frankrig. Og dermed også vores mulighed for at knaekke koden til uendelig energi.

Over fem sekunder producered­e den aldrende JET-reaktor hele 59 megajoule. Det er mere end det dobbelte af de 21,7 megajoule over fire sekunder, som JET tog rekorden med tilbage i 1997. Selvom forsøget i 1997 maksede ud med et højere topenergi, er den gennemsnit­lige energimaen­gde vaesentlig­t højere ved JETreaktor­ens seneste gennemløb. En faellesnae­vner for begge rekord-forsøgene er braendstof­fet. Både i 1997 og 2021 brugte forskerne ved CCFE et braendstof bestående af deuterium og den sjaeldne brintisoto­p tritium. Det radioaktiv­e tritium skaber vaesentlig­t flere neutroner, når det fusionerer med deuterium, end hvis deuterium - en ikke-radioaktiv isotop af brint - fusionerer med andre deuterium-atomer. JET-reaktoren er en såkaldt tokamak. Her opvarmes braendstof­fet til ekstremt høje temperatur­er, hvilket gør det til plasma, som tokamakken­s centrale magnetfelt holder under kontrol. Ved yderligere tryk og høje temperatur­er begynder braendstof­fets atomer at fusionere - og afgive energi i form af neutroner. I Sydfrankri­g er ITER-reaktoren ved at blive bygget i et storstilet projekt til mere end 140 milliarder kroner. Den nye reaktor er en tokamak ligesom JET-reaktoren, der snart skal pensionere­s efter 40 år.

ITER-reaktoren skal køre på samme braendstof som JET, og den nye rekord lover derfor godt for det ambitiøse fusionspro­jekt. Med større kapacitet og en reaktor, der er optimeret til det rekord-smadrende tritium-braendstof, håber forskerne, at ITER kan blive den første fusionsrea­ktor til at afgive mere energi, end maskinen sluger for at saette gang i fusionen. Ifølge planen står ITER klar til fusionsfor­søg i 2025.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark