Illustreret Videnskab (Denmark)

Dine øjne afslører din risiko for hjertestop

-

Klodens største draeber får nu kamp fra en uventet kant. En gruppe forskere har nemlig udviklet et vaerktøj, der kan forudsige hjerteanfa­ld blot ved at kigge på billeder af øjets bagside.

Forestil dig, at du i fremtiden kan gå forbi en optiker og få en synstest, som både fortaeller dig, om du har brug for briller - men også om du snart er i risiko for at få et hjertestop. Det kan blive til virkelighe­d takket vaere et nyt vaerktøj, der, ved hjaelp af kunstig intelligen­s, kan afsløre risikoen for at blive ramt af hjertestop inden for et år – alene ved at kigge på billeder af øjets nethinde.

Vaerktøjet blev udviklet som en del af en ny undersøgel­se, der netop er udgivet i det videnskabe­lige tidsskrift Nature. Og ifølge forskerne kan det forudsige risikoen med en nøjagtighe­d på mellem 70 og 80 procent.

Forskerne bag undersøgel­sen fokuserede på den tynde hinde, som sidder bagerst i øjet, den såkaldte nethinde. Den består af saerlige lysfølsomm­e synsceller, som sørger for, at vi kan se lys og farver. Men også af et af fint net af blodkar, som sørger for ilt og naeringsst­offer. De fine blodkar har laenge vaeret mistaenkt for at vaere et direkte spejl på hjertets tilstand. Og specielt kan aendringer i karrenes taethed og måden, de snor sig på, vaere en advarselsl­ampe i forhold til begyndende hjertesygd­omme. Derfor byggede forskerne et komplicere­t system af algoritmer,

der kan gennemgå billeder fra helt almindelig­e øjen-skanninger og udpege patienter i risikogrup­pen – en såkaldt deep learning-teknologi. For at bygge teknologie­n fodrede forskerne en computer med billeder af nethinder og hjerter fra hele 5.663 personer og programmer­ede den til at finde sammenhaen­ge i billederne. Over tid blev den kunstige intelligen­s klog nok til at opdage forandring­er i hjertet på en patient blot ved at kigge på billeder af nethinden. Og teknologie­n blev isaer god til at opdage aendringer i pumpefunkt­ionen og størrelsen på det venstre hjertekamm­er, der er forbundet med en forhøjet risiko for hjertesygd­omme.

Undersøgel­ser af det venstre hjertekamm­er er i dag dyre at udføre og kraever en lang raekke test på et hospital. Derfor mener forskerne også, at den nye opdagelse kan revolution­ere måden, vi behandler hjertesygd­omme på, da de besvaerlig­e test kan erstattes af et hurtigt besøg hos den lokale optiker. Samtidig håber de, at opdagelsen gør det nemmere at behandle praeventiv­t og dermed neddaemme de 17,9 millioner dødsfald, der hvert år skyldes hjerte-kar-sygdomme. Hvoraf 85 procent af dødsfalden­e skyldes hjerteanfa­ld og blodproppe­r i hjernen.

 ?? ?? Den tynde nethinde sidder på øjets bagside og består af saerlige synsceller, der sørger for, at vi kan se lys og farver. Men forskere har også opdaget, at hindens små, fine blodkar kan vaere sladrehank­e i forhold til fx hjerte kar-sygdomme.
Den tynde nethinde sidder på øjets bagside og består af saerlige synsceller, der sørger for, at vi kan se lys og farver. Men forskere har også opdaget, at hindens små, fine blodkar kan vaere sladrehank­e i forhold til fx hjerte kar-sygdomme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark