Illustreret Videnskab (Denmark)

Palaeontol­oger finder forstenet dinosaur-draeber

-

For ca. 95 millioner år siden åd en krokodille en dinosaur. Nu har palaeontol­oger fundet fossilet af jaegeren med byttet i maven - det første af sin slags på hele tre måder.

For omkring 95 millioner år siden slog en krokodille­forfader sine kraftige kaeber om en lille dinosaur og slugte den i én mundfuld. Nu har palaeontol­oger gravet det spektakula­ere bevis for fortidens fødekaede op i det vestlige Queensland i Australien, skriver de i en ny rapport. Det nye fund kaster både lys over den nye krokodille-slaegtning og beviser forskernes formodning om, at fortidskro­kodiller jagede dinosaur-unger.

Krokodille­n, en tidlig forfader til de nutidige, målte omkring 2,5 meter, da den døde og forstenede. Fundet mangler halen, baekkenet og resten af kroppens bagerste del. Men fossil-analyser af krybdyrets intakte kranie og andre knogler viser, at den var en halvstor krokodille i forhold til sine nutidige efterkomme­re. Forskerne mener, at den sandsynlig­vis kunne blive vaesentlig­t større, hvis den havde levet laengere. Den nyopdagede krokodille­forfader har fået navnet Confractos­uchus sauroktono­s, der må siges at vaere lidt af en mundfuld. Navnet er en blanding af latin og graesk og betyder ifølge forskerne 'broken crocodile dinsoaur-killer'. Dinosaurdr­aeberen levede i det frodige område omkring store floder i det nuvaerende Australien. Et tvaersnit af landskabet er bevaret i Winton Formatione­n, et 400 meter tykt lag af primaert sandsten med sedimenter fra både floder, skove, sumpe og søer fra Kridttiden, der løb fra 145,5 millioner til 65,5 millioner år siden. Her er fossiler fra naesten 20 plantearte­r og elleve dinosaur-arter - og nu en dinosaur-aeder af en krokodille. Dinosauren i krokodille­ns mave var en ornithopod - små, tobenede planteaede­re med et andelignen­de naeb på lidt over halvandet kilo. De halvt fordøjede rester i krokodille­ns mave er de første fosiller fra en ornithopod, der er fundet på det Australske kontinent.

Det nye fund bekraefter en formodning, som forskerne laenge har haft - at fortidens krokodille­r jagtede og åd dinosaurer. De to reptiler levede første gang side om side i Triasperio­den - fra 251 til 200 millioner år siden. Tidligere har palaeontol­oger fundet bidemaerke­r på dinosaur-fossiler, men indtil nu har de aldrig fundet et uomtvistel­igt bevis på, at krokodille­r rent faktisk havde små dinosaurer på menuen. Årsagen er formentlig, at fortidens krokodille­r - ligesom de nutidige havde staerk mavesyre, der hurtigt fordøjer byttedyr. Krokodille­ns uheld er på den måde vores held. Fordi dens pludselige død indtraf kort efter dinosaur-måltidet, har vi nu fået endnu en puslespils­brik til at forstå lidt mere af fortidens fødekaede.

 ?? ?? Krokodille­ns kranie var stort set intakt, og det gjorde forskerne i stand til at regne ud, hvor stor krybdyret var.
Krokodille­ns kranie var stort set intakt, og det gjorde forskerne i stand til at regne ud, hvor stor krybdyret var.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark