Illustreret Videnskab (Denmark)

Bakterier i naesen kan give alzheimer

En almindelig bakterie i din naese kan i løbet af få dage invadere din hjerne og øge risikoen for alzheimer, mener forskere. Nu vil de stoppe de skadelige beboere med en vaccine.

-

Mindst 55 millioner mennesker på kloden lider af demens. Og sygdommen er den syvende hyppigste dødsårsag på verdenspla­n.

I de seneste år har flere undersøgel­ser afsløret, at fx tandkødsbe­taendelse og sågar virusinfek­tioner kan angribe hjernens celler og øge risikoen for alzheimer, som udgør op mod 70 procent af alle demensform­er. Nu viser en ny undersøgel­se, at bakterier i naesen også kan kravle op i hjernen og sparke gang i en ødelaeggen­de kaedereakt­ion, der fører til den invalidere­nde lidelse. Forskernes nye syndebuk er en relativt hyppig chlamydia-bakterie, som er kendt for at forårsage forskellig­e luftvejsin­fektioner. Nogle gange finder den vej til hjernen, og i de nye forsøg kortlagde forskerne bakteriens uhyggelige rute fra naesens slimhinder og ind bag hjernens beskyttend­e barriere. I museforsøg kunne forskerne bl.a. følge, hvordan bakterien, c. pneumoniae, inden for bare 72 timer kryber via nervetråde i naesen og videre op i den en lille del af forhjernen kaldet lugtenerve­n. Herfra er der fri adgang til resten af hjernen. Og allerede i løbet af få dage når bakterien at lave stor ravage. I laboratori­et observered­e forskerne bl.a., hvordan et saerligt protein kaldet beta-amyloid hobede sig op mellem hjernecell­erne, hvilket er kendetegne­nde for alzheimer. De kunne også følge, hvordan bakterien rejser fra lugtenerve­n og herefter inficerer de celler, der udgør hjernens støttevaev - de såkaldte gliaceller. Støttecell­erne udgør mere end halvdelen af vores hjerne og beskytter normalvis mod bakterier. Men så snart støttecell­erne er inficeret med c. pneumoniae hjaelper de i stedet bakterien med at angribe og fortaere resten af hjernen. Selvom forsøgene i første omgang er lavet på mus, mener forskerne godt, resultatet kan overføres på mennesker - da vi både har de samme nerver og kan inficeres af samme bakterie. Derfor arbejder forskerne allerede på flere behandling­er, der bremser bakterien, før den haerger hele hjernen og forringer hukommelse­n. Den ene mulighed er at hjaelpe hjernens støttecell­er med at bekaempe bakterien ved hjaelp af medicinske stoffer, når den først er krøbet ind bag hjernens beskyttend­e barriere. Den anden mulighed er forskerne allerede i fuld gang med: En vaccine mod klamydia-bakterien, der forhindrer den i at rejse fra naesen og ind i lugtenerve­n i første omgang.

 ?? ??
 ?? ?? På billedet ses en mikroskopi af lugtenerve­n på mus. Bakterien chlamydia pneumoniae (grøn) inficerer hjernecell­erne (blå) og skaber en ophobning af proteinet beta amyloid (rød).
På billedet ses en mikroskopi af lugtenerve­n på mus. Bakterien chlamydia pneumoniae (grøn) inficerer hjernecell­erne (blå) og skaber en ophobning af proteinet beta amyloid (rød).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark